Panamà

Noriega ingressa en una presó a Panamà pels crims comesos durant la dictadura

L'exdictador panameny Manuel Noriega ha ingressat en una presó del seu país natal per fer front a més de 60 anys de presó per delictes comesos quan era al poder. L'exdictador ha arribat al centre penitenciariEl Renacer, protegit per policies i tapat, procedent de la presó francesa on estava internat per ser extradit al seu país. Les autoritats panamenyes han mostrat després Noriega, que anava amb una camisa vermella i es desplaçava amb cadira de rodes. A l'exterior de la presó, s'hi aplegaven familiars de les víctimes de Noriega, reclamant que compleixi les condemnes. L'exdictador ha estat extradit des de França, on complia condemna per blanqueig de diners. Abans, ja havia estat empresonat als Estats Units per narcotràfic.

RedaccióActualitzat
Panamà el va jutjar en absència per delictes com la desaparició i l'assassinat d'opositors que sumarien més de seixanta anys de presó. El govern panameny ha assegurat que, a la presó, se'l tractarà com qualsevol altre i que les càmeres no han pogut captar el moment en què hi ha entrat per motius de seguretat.

La ministra de Govern, Roxana Méndez, ha afirmat que Noriega, de 77 anys, és el pres més vell del país i que, tot i ser gran i tenir cert problemes físics, "està sa i pot complir les seves penes". Podria ser, però, que al final acabés en arrest domiciliari. La llei autoritza els condemnats de més de setanta anys a complir la pena a casa. Noriega diu que demostrarà la seva innocència.

Opositors i familiars de desapareguts fa dies que es manifesten a Panamà per exigir que el dictador passi al país la resta de la vida empresonat. Consideren que ja ha pagat pels seus delictes a la resta del món, però no pas pels comesos al seu país, que va dirigir amb mà de ferro als anys vuitanta.

Llavors era un gran aliat dels Estats Units, però va acabar convertint-se'n en un enemic declarat. George Bush pare va envair Panamà el 1989 per derrocar-lo i Noriega va ser traslladat a Miami, on ha complert vint anys de presó per tràfic de drogues.

L'any passat va ser extradit a França, en aquest cas per blanqueig de diners. Noriega ha sortit de París aquest diumenge de matinada i ha arribat a Panamà després de passar per l'aeroport de Madrid, on ha estat dues hores a disposició de la policia espanyola.

Ara ja està internat a la presó El Renacer. Pel seu advocat, ha arribat el moment que Noriega es pugui defensar dels delictes de què se l'acusa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut