Madrid

Jesús Posada presidirà el Congrés dels Diputats i Pío García-Escudero, el Senat

El futur president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat, la vigília de la constitució de les Corts, els noms que proposa per a les meses de totes dues cambres. Rajoy situa Jesús Posada com a president del Congrés dels Diputats, i Pío García-Escudero per encapçalar el Senat. Les vicepresidències de la cambra baixa les ocuparan dues dones: Celia Villalobos i Dolors Montserrat, mentre que a la cambra el vicepresident que li correspon als populars serà Juan José Lucas. Els secretaris del Congrés seran Ignacio Gil Lázaro i Santiago Cervera, i els del Senat, Ramón Rabanero i Matías Conde. Pel que fa als portaveus dels respectius grups parlamentaris, els escollits són Alfonso Alonso i José Manuel Barreiro.

RedaccióActualitzat
D'aquesta manera, i un cop el PSOE ja ha donat el vistiplau a aquesta proposta, Posada i García-Escudero, juntament amb la resta de membres de les dues meses parlamentàries, prendran aquest dimarts possessió dels càrrecs. Pel que fa la resta de components, dels nou que componen la mesa de la cambra baixa quatre corresponen als socialistes i un a Convergència i Unió. A la cambra de representació territorial, dos dels set membres els proposarà el PSOE i el setè, CiU. Així, doncs, el PP i el PSOE han pactat cedir als nacionalistes catalans un lloc en cada mesa.

Un exministre d'Aznar al capdavant del Congrés

Jesús Posada va succeir José María Aznar com a president de Castella i Lleó el 1989 i 10 anys més tard, el 1999, va ser nomenat ministre d'Administracions Públiques, càrrec que va ocupar fins al 2002. Nascut a Sòria fa 66 anys, anteriorment havia estat governador civil de Huelva i també diputat al Congrés i a les Corts de Castellà i Lleó. El futur president del Congrés s'ha mostrat "molt agraït" per la confiança que Rajoy li ha dipositat i ha assegurat que treballarà "representant tots els diputats".

Un veterà del Senat


Per la seva banda, Pío García-Escudero ha estat portaveu del Partit Popular al Senat durant dues legislatures. Va néixer a Madrid fa 59 anys. El 1987 va entrar en política amb José María Aznar, aleshores president de Castella i Lleó. El 1991 el van elegir diputat pel Partit Popular a l'Assemblea de Madrid, càrrec que va ocupar fins al 2003. També va ocupar la presidència del Partit Popular madrileny entre el 1993 i el 2004.

Tres catalans a la mesa


Dolors Montserrat i Montserrat serà la cara catalana del PP a la mesa del Congrés dels Diputats com a vicepresidenta tercera. De 38 anys, és filla de la també dirigent del Partit Popular de Catalunya Dolors Montserrat Culleré. Diputada al Congrés per Barcelona des del 2008, ha estat, també, regidora i portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia. Montserrat assumirà una vicepresidència que fins ara tenia també un català, Jorge Fernández Díaz.

Montserrat és un dels tres catalans que formaran part de la mesa del Congrés aquesta legislatura, el mateix nombre que en la passada. Els altres dos són la socialista Teresa Cunillera, que fins ara tenia la vicepresidència primera de la cambra baixa i aquesta legislatura en serà secretària, i el diputat de CiU Jordi Jané, que repeteix en la quarta vicepresidència.

Reformular les travesses


El president del PP a Barcelona, Jorge Fernández, l'exministra Ana Pastor i l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, eren els noms que més havien sonat per presidir la cambra baixa, noms que ara agafen més força en les travesses per a la formació de l'executiu.

El nomenament d'Alfonso Alonso com a portaveu del grup popular al Congrés, en substitució de Soraya Sáenz de Santamaría, dóna encara més números a la mare des de fa poc per a un càrrec de pes dins el govern de Rajoy. Alonso, de 44 anys, va néixer a Vitòria, ciutat de la qual va ser alcalde entre el 1999 i el 2007. Alonso també és vicesecretari general del Partit Popular al País Basc.

En canvi, al Senat, les travesses sí que l'han encertat, ja el nom que més sonava era justament el de Pío García-Escudero.

Prioritats del gover
n de Rajoy

Mariano Rajoy ha explicat, en la seva compareixença després de la primera reunió de la Junta Directiva del PP des dels comicis, tan sols un dia abans que es constitueixin les Corts, les prioritats del seu govern i també les del partit. Pel que fa a les primeres, Rajoy ho té clar: cal créixer i crear ocupació.

Per aconseguir-ho, el futur president espanyol ha marcat quatre grans eixos: el primer és la situació d'Espanya a Europa, on segons ha assegurat "hem de tenir el pes que ens correspon". La segona prioritat de Rajoy és contenir la despesa. El líder del PP ha reiterat que "no podem gastar el que no tenim" i, en aquest sentit, ha apostat per reduir el dèficit tant públic com privat.

La tercera prioritat del nou cap de l'executiu seran les reformes per guanyar en competitivitat i créixer, i entre les quals la laboral serà la més urgent i, per últim, Rajoy ha apuntat que la reestructuració del sistema financer serà un altre eix del seu govern, perquè considera que per crear ocupació cal que s'obri l'aixeta del crèdit.

Prioritats de partit

Pel que fa al partit, Rajoy ha confirmat que el congrés es farà al febrer i ha remarcat que les eleccions andaluses, al març, són molt importants perquè aquesta comunitat "necessita un canvi polític urgent". Després de recordar que el Partit Popular ha aconseguit els millors resultats de la seva història, ha demanat a tots els que el formen "esforç i responsabilitat", a més d'austeritat tant des del punt de vista econòmic com d'actituds.

Després d'aquests anuncis, Rajoy dirà la setmana que ve, el dimecres 21, els noms dels seus ministres. Uns noms dels quals no n'ha volgut revelar res. I és que, fins ara, l'únic que ha dit és que serà "raonablement previsible" pel que fa als pressupostos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut