Barcelona

Els sindicats acusen Mas-Colell de ser un mal tresorer i amenacen de portar el govern als tribunals

L'anunci de la Generalitat del retard en el pagament de la paga de Nadal per als treballadors públics han interromput la taula de negociacions amb els sindicats de la funció pública sobre les retallades. I això ha fet que els representants dels treballadors s'aixequessin de la taula i es traslladessin a la Generalitat per intentar obtenir informació de primera mà. Una informació que han reclamat, sense èxit, amb una seguda improvisada a la mateixa entrada de la Generalitat mentre el conseller d'Economia feia la roda de premsa. Els sindicats troben que és una falta de respecte que les pagues extres no s'hagin debatut a la taula sobre les retallades i acusen el conseller d'economia de ser un mal tresorer i posar Madrid com a excusa per no pagar els funcionaris.

RedaccióActualitzat
Els sindicats exigien informació de primera mà. Per això, s'han aixecat de la taula sectorial de negociació amb el govern i han anunciat la seva intenció d'acudir a la roda de premsa del portaveu del govern, Francesc Homs i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al palau de la Generalitat. Però com que els Mossos d'Esquadra que custodiaven l'entrada de la Generalitat no els han deixat entrar, s'han assegut al vestíbul de l'entrada lateral del carrer Sant Honorat fins que s'ha acabat la compareixença llençant consignes com "que la crisi la paguin els rics".

Els representants sindicals s'han mostrat molt molestos pel fet que el govern convoqués els mitjans per fer l'anunci de l'ajornament de la paga extra dels treballadors públics, que podria arribar fragmentada, mentre estaven reunits en la sisena trobada. Segons consideren, la possibilitat de nous endarreriments en el cobrament de la paga extra als treballadors del sector públic era una de les qüestions de què pertocava parlar en la trobada, i creuen que fer-ho públic mentre s'estaven reunint és una falta de respecte. A més a més, qualifiquen la Generalitat de mala gestora i de posar Madrid com a excusa per no pagar als funcionaris, segons ha explicat Josefina Pujol, de Comissions Obreres.

Per a una nova reunió de la taula negociadora

Un cop acabada la compareixença, els representants sindicals han abandonat la protesta i ara esperen que la Generalitat els torni a convocar en una nova reunió de la taula negociadora, que previsiblement tindrà lloc dilluns. Els sindicats exigeixen que la nova trobada es discuteixin les seves propostes, com ara limitar el salari dels treballadors públics a 5.000 euros bruts mensuals.

Tot i aixo, els representants de CCOO, IAC i UGT es plantegen portar a la Generalitat als tribunals pel retard del cobrament de la paga extra dels treballadors de l'administració pública.

L'executiu català volia aconseguir en aquesta reunió un acord abans de l'aprovació, dimarts que ve, dels pressupostos del 2012 i insistia que amb les mesures d'austeritat es vol evitar reduir el nombre de llocs de treball. Per això, la vicepresidenta Joana Ortega havia proposat als sindicats una reducció del 30% de la jornada de treball d'una part de la plantilla dels interins.

Tot plegat, l'endemà que milers de manifestants es van aplegar sota el lema "No a les retallades, sí als serveis públics" a les diferents delegacions del govern de les capitals catalanes amb botzines i pancartes per protestar contra les retallades en el sector públic.

En la cinquena reunió entre els sindicats CCOO, UGT i AIC i el govern per intentar arribar a un acord, és quan l'executiu de Mas va proposar la reducció de l'horari laboral dels interins.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut