El diputat de Solidaritat Uriel Bertran en una imatge d'arxiu
El diputat de Solidaritat Uriel Bertran en una imatge d'arxiu
Barcelona

Solidaritat fa una crida a la insubmissió fiscal i ICV i ERC volen posposar pagaments a l'Estat

L'anunci realitzat pel govern de la Generalitat de retardar el pagament de la paga extra als funcionaris perquè l'Estat no transfereix els 759 milions d'euros del fons de competitivitat ha suscitat el rebuig de tota l'oposició al Parlament de Catalunya. Tres grups, però -Iniciativa per Catalunya (ICV), Esquerra Republicana (ERC) i Solidaritat (SI)-, han anat més enllà i han proposat ajornar els pagaments o, en el cas de SI, la insubmissió fiscal cap a l'Estat.

RedaccióActualitzat
En compareixences posteriors a la del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, representants dels tres grups han demanat al govern que posposi els pagaments de l'IRPF i la Seguretat Social a l'Estat en lloc d'endarrerir els salaris als empleats de la funció pública, un fet que consideren molt greu en aquestes dates.

El líder d'Iniciativa, Joan Herrera, ha proposat a la Generalitat que posposi els pagaments d'aquests impostos a l'Estat de forma proporcional al que Madrid deu a Catalunya, ja que és el causant del problema. En aquest sentit, ha demanat al govern Mas "valentia amb l'administració que no compleix", en lloc d'afectar la funció pública, amb qui sembla que tingui "una obsessió".

Per la seva banda, la portaveu republicana, Anna Simó, després de qualificar d'"acte de barroeria" l'impagament estatal, també ha reclamat a la Generalitat "que negociï i faci pagar la festa als incomplidors", tal com va fer Xavier Trias quan era conseller de Salut, ha recordat. Simó també ha criticat la "mala previsió financera" de l'executiu, que "fa un any que governa".

Solidaritat ha anat un pas més enllà i ha reivindicat el "tancament de caixes". Amb aquest objectiu, el grup independentista entrarà una declaració institucional per votar a la propera junta de portaveus del Parlament. "Quan una empresa no pot pagar les nòmines i els proveïdors és que la situació és dramàtica", ha manifestat Uriel Bertran, que veu la Generalitat "portant a l'abisme treballadors i empreses".

Anar al contingut