Barcelona

Montilla creu que el PSC necessita una "inexcusable renovació", en un discurs amb força autocrítica

L'encara primer secretari del PSC, José Montilla, ha dit en el seu informe de gestió que els socialistes catalans han d'afrontar una "inexcusable renovació" en el Congrés d'aquest cap de setmana. Montilla ha apostat perquè el partit obri una "nova etapa" i un "nou lideratge" que permeti superar els mals resultats d'aquest darrer cicle electoral: "vull que aquest congrés sigui recordat com aquell en què els socialistes van reconèixer que han tocat fons i que van reconèixer els errors i les derrotes sense disfresses ni pal·liatius".

Ramon RadóActualitzat
José Montilla ha començat la seva intervenció fent un repàs de la situació que hi havia l'estiu de l'any 2008, quan els socialistes catalans van celebrar el seu darrer congrés. En aquell moment, ha dit, faltaven pocs mesos per a la fallida de Lehman Brothers, un fet que va iniciar "una crisi financera que va estar a punt de col·lapsar l'economia mundial i ha desencadenat una crisi sense precedents". El líder del PSC ha recordat que des del govern de la Generalitat, els socialistes van "ser els primers governants d'Espanya que van parlar de la crisi".

El primer secretari ha admès que, darrerament, el partit "ha tocat fons", però s'ha mostrat convençut que el PSC es recuperarà i ha cridat els militants a "no donar-se per vençuts".

Defensa dels governs de progrés

El primer secretari dels socialistes, que no opta a la reelecció, ha defensat l'obra dels governs progressistes entre el 2003 i el 2010, i ha fet un esment especial dels pactes nacionals, els traspassos de competències aconseguits, el nou model de finançament ("el millor que ha tingut mai Catalunya") i l'Estatut d'autonomia de l'any 2006. En aquest sentit, ha criticat -sense anomenar-la- Convergència i Unió quan ha dit que "alguns, arran de la sentència del Tribunal Constitucional, han llençat a les escombraries l'Estatut. Jo no." Encara sobre l'Estatut, Montilla ha expressat el "suport incondicional" dels socialistes al govern d'Artur Mas per recuperar els 759 milions d'euros que l'Estat deu a Catalunya en compliment de l'Estatut.

El líder dels socialistes catalans ha reconegut que l'executiu que va presidir va "cometre errors", però n'ha defensat l'obra de govern i ha manifestat que no està "disposat a acceptar que tots els mals que pateix Catalunya tinguin el seu origen en els governs de progrés". Per l'expresident de la Generalitat, "afirmar això és una infàmia i un insult a la intel·ligència".

"Desconnexió amb la ciutadania"

Montilla ha repassat els resultats del PSC durant l'últim cicle electoral, des de les eleccions europees de la primavera de 2009 fins als comicis al Parlament espanyol del mes passat, durant el qual ha considerat que el partit ha pagat una factura electoral "injusta i excessiva". Per l'expresident de la Generalitat, en els comicis al Parlament europeu, tot i que el PSC va revalidar la victòria a Catalunya, es va evidenciar la "crisi del projecte socialdemòcrata" amb la derrota dels socialistes a Espanya i el conjunt d'Europa.

En segon lloc, Montilla ha indicat que en les eleccions al Parlament de Catalunya van ser "derrotats sense pal·liatius" i ho ha atribuït a una "pèrdua de credibilitat", ja que el PSC es va presentar a les eleccions "renunciant a repetir l'aliança que ens havia permès governar Catalunya". "Semblava que renegàvem de la feina feta, tot i que no ho fèiem", ha afirmat.

Però pel líder del PSC, el "senyal més greu de la crisi del nostre projecte polític" va ser la derrota en les eleccions municipals del maig, ja que va reflectir "millor que cap altre resultat electoral una desconnexió amb la ciutadania". Montilla ha recordat que "el PSC havia estat sempre, i sobretot, un partit municipalista".

Per últim, Montilla ha fet referència al resultat de les darreres eleccions espanyoles, on el PSC va obtenir el pitjor resultat des de 1977, enmig d'una dura derrota dels socialistes a tot Espanya. Pel primer secretari, el 20-N va sortir debilitat "l'altre gran capital del PSC: el d'un partit que havia estat decisiu i generós en els resultats dels socialistes a nivell espanyol".

Com a conclusió, Montilla ha apuntat que els socialistes han "perdut la confiança de la majoria" de la societat i s'ha produït "una desconnexió entre el nostre projecte i les inquietuds populars". En aquest sentit, ha dit que el PSC ha "deixat de representar una socialdemocràcia útil per generar seguretat i progrés i reduir les desigualtats" i, al mateix temps, ha vist com "s'ha afeblit la nostra capacitat de repersentar un catalanisme federalista i progressista".

El congrés aprova l'informe amb un cert vot de càstig


Els delegats del congrés del PSC han aprovat finalment l'informe de gestió de la direcció sortint amb un 64% dels vots de suport, i un 36% de vot de càstig.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut