Sant Joan Despí

La Marató supera els 7 milions d'euros per als trasplantaments i regeneració d'òrgans

Han passat més de 40 anys des que es va fer el primer trasplantament, i des de llavors els avenços clínics i quirúrgics han sigut espectaculars. Catalunya és un referent en el món del trasplantament. Malgrat el progressos, encara queda un llarg camí per recórrer. Així, la Marató de TV3, en la seva vintena edició, s'ha dedicat a la investigació en el trasplantament d'òrgans i teixits i la regeneració cel·lular.

RedaccióActualitzat
La Marató se celebra just l'any en què els trasplantaments han augmentat un 20% a Catalunya. Dels 829 trasplantaments efectuats de gener a novembre del 2011, només 138 han estat de donants vius -131 de ronyó i 7 de fetge. Un any en què també la crisi ha fet pensar en les dificultats de batre rècords de recaptació. Tot i així, els catalans han tornat a mostrar, un cop més el seu grau de solidaritat i a les dotze de la nit de diumenge, el marcador del programa estrella de Televisió de Catalunya se situava per sobre dels sis milions d'euros. Ho ha recordat la directora de la cadena, Mònica Terribas, qui ha apuntat que qualsevol donatiu, petit o gran, té aquest any molt més valor a causa de la greu situació econòmica per la qual passen moltes persones a Catalunya. Això no obstant, ha assegurat, que ni La Marató ni tampoc la televisió pública catalana "perillen" malgrat la crisi, i que "s'intenta tenir millors idees per afrontar aquesta etapa".
"No pot perillar allò que està fortament arrelat", ha considerat.

La gran festa solidària de TV3 ha arrencat puntualment a les deu del matí i fins a l'hora de tancament d'aquesta informació ja s'havien recaptat més de 7 milions d'euros, exactament 7.231.628. Però el compte per fer donatius no ha començat ni acabarà amb el programa, ja que es va obrir el dia 1 de desembre i romandrà actiu fins al 31 de gener de 2012.

Xavier Coral i Espartac Peran han estat els mestres de cerimònia d'una cita, La Marató, que després de vint anys ha aconseguit imposar-se com una data cabdal del calendari. Durant les 15 hores de programa s'han pogut sentir fins a 21 testimonis, així com les actuacions de diversos cantants i grups musicals com Sílvia Pérez, Amaia Montero, Els Catarres, Sergio Dalma i l'Escolania de Montserrat, Manolo García, Joan Masdéu, Pastora, Ana Torroja, o veure xous com "Cop de rock" de Dagoll Dagom i "Forever king of pop".

També el Twitter s'hi ha sumat a la festa i a través de la xarxa s'ha pogut constatar l'existència d'un altre tipus de teranyina immaterial i tan solidària com la de la pantalla: la de la col·laboració de milers de ciutadans i la seva implicació en una causa que ha aconseguit, en el que porta de vida, més de 98 milions d'euros i el desenvolupament de 565 projectes de recerca biomèdica. Tot això gestionat per una fundació especialment creada per a aquesta causa.

Uns 2.500 voluntaris han ajudat a fer possible el programa, agafant els telèfons a les cinc seus que s'han disposat. La més gran, a la Fira de Barcelona, que ha comptat amb 700 línies. Entre els molts voluntaris, el president de la Generalitat, Artur Mas i molts altres representants dels diferents àmbits polítics i socials del nostre país. A més, a tot Catalunya s'han preparat 1.620 activitats amb el mateix objectiu: atraure fons i sensibilitzar la ciutadania.

Amb els testimonis de persones trasplantades o pendents de trasplantament s'ha volgut sensibilitzar la societat de la necessitat de ser també solidaris en la donació d'òrgans. Entre ells, l'Òscar, el primer pacient del món a rebre amb èxit el primer trasplantament total de cara a l'Hospital de la Vall d'Hebron, o Jordi Cruyff, fill de l'exentrenador del FC Barcelona Johann Cruyff, a qui van trasplantar el menisc.

La mobilització de la societat catalana entorn de La Marató de TV3 és un dels trets que converteix aquest programa en un esdeveniment únic, en una festa col·lectiva que transcendeix el plató televisiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut