Els sis diputats d'Amaiur presents al Congrés en el primer ple (Foto: EFE)
Els sis diputats d'Amaiur al Congrés en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Madrid

Amaiur recorrerà al Constitucional la decisió de la mesa del Congrés de deixar-los sense grup propi

Amaiur no es dóna per vençuda i ha anunciat que portarà al Tribunal Constitucional la decisió de la mesa del Congrés dels Diputats de deixar-los sense grup propi a la cambra. Ho ha anunciat poc després que la mesa hagi decidit rebutjar, poc abans de l'inici del debat d'investidura, el recurs que la coalició abertzale havia presentat, en considerar que la decisió de la mesa, amb majoria del PP, s'ha basat en una interpretació "arbitrària" i "restrictiva" del reglament.

RedaccióActualitzat
Els abertzales també argumentaven un greuge comparatiu amb el partit de Rosa Díez, Unió, Progrés i Democràcia, que sí que ha rebut el vistiplau per formar grup amb el suport puntual d'un diputat de Fòrum Astúries. Un altre dels arguments que esgrimien és l'informe jurídic amb què es fonamenten els membres populars de la mesa, que el mateix PSOE ha considerat "poc seriós i poc sòlid".

El diputat d'Amaiur Mikel Errekondo ha afegit en la roda de premsa en què ha anunciat el recurs al TC que es tracta d'una decisió "totalment arbitrària i sense base jurídica". Afegeixen que és un símptoma de "debilitat" del PP, formació que segons ells té "por" de la confrontació política. És per això que Errekondo ha afegit que no tenen "gaires esperances" que el PP rectifiqui.

Errekondo ha afegit que faran el que calgui per tenir grup propi tot i ressaltar que es tracta només d'"una eina de treball" que no allunya la coalició del seu objectiu final, que és aconseguir el dret a l'autodeterminació d'Euskal Herria. El portaveu d'Amaiur ambé ha aprofitat per fer una nova crida perquè els populars canviïn la seva actitud "negacionista", ja que són "imprescindibles" en el nou escenari obert al País Basc per resoldre el conflicte.

La mesa del Congrés va rebutjar el grup d'Amaiur amb els cinc vots dels representants del PP i les abstencions dels tres del PSOE i el de CiU. La decisió s'havia de prendre abans de l'inici del debat d'investidura, aquest dilluns al migdia. De cara a aquest debat, la Junta de Portaveus de la cambra baixa ha donat deu minuts més al Grup Mixt perquè en pugui fer ús Amaiur.
Anar al contingut