Parlament de Catalunya

El PPC no descarta una esmena a la totalitat dels comptes pel "no" de CiU a Rajoy

Després del no de CiU a la investidura de Mariano Rajoy, el PP català ha insinuat que podrien no donar suport als pressupostos de la Generalitat de cara al 2012. Els populars catalans van votar l'any passat a favor dels comptes públics, però ara no descarten una esmena a la totalitat. El portaveu del PPC al Parlament ha dit que el vot de la federació nacionalista al Congrés "perjudica Catalunya", tot i que Millo ha assegurat que el seu partit "separa" la política catalana de l'espanyola.

RedaccióActualitzat
Dures crítiques dels partits de l'oposició als pressupostos presentats aquest dimarts pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Creuen que les classes més baixes en sortiran molt perjudicades i que no serviran per sortir de la crisi.

PSC: uns pressupostos "molt millorables"

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Rocío Martínez-Sampere, ha obert la porta a negociar amb el govern els comptes del 2012, però els ha qualificat de "molt millorables" i ha lamentat que no incloguin mesures de caràcter equitatiu ni progressiu. Martínez-Sampere ha remarcat que els pressupostos contenen mesures que considera incoherents, com la pujada del bitllet de transport públic i la rebaixa del servei.

A més, la portaveu socialista també ha criticat que els comptes no contenen mesures de reactivació econòmica i creació d'ocupació i ha apuntat que tampoc eviten la fractura social, ja que posen els serveis públics "més enllà del límit" amb la retallada del 5% en educació i sanitat, que se suma a la del 10% que ja han tingut aquest any.

PPC: la responsabilitat del PP "no es correspon" amb l'actitud de CiU

Un to més dur és el que han tingut els populars catalans. El portaveu del PP català a la cambra, Enric Millo, ha acusat CiU de "perjudicar" Catalunya votant en contra de la investidura de Mariano Rajoy, aquest dimarts, al Congrés dels Diputats, i ha dit que aquesta decisió de la federació els causa "perplexitat, sorpresa i incomprensió", ja que suposa, ha dit, una unió entre "els guanyadors de les eleccions a Catalunya amb els perdedors a Espanya".

En relació amb els pressupostos, el PP només començarà a negociar amb CiU els comptes del 2012 quan consideri que es compleixen els compromisos als quals l'executiu català va arribar amb els populars a canvi de l'abstenció l'any passat: "Comprovem que la responsabilitat que el PPC ha mantingut a Catalunya amb el govern no es correspon amb l'actitud incomprensiblement irresponsable d'un govern el grup del qual vota en contra d'un president com Rajoy", ha dit Millo.

ICV: una "doble clatellada" als treballadors

El diputat d'ICV-EUiA Joan Boada ha valorat molt negativament els comptes perquè creu que no serveixen "per reactivar l'economia i crear ocupació" i també perquè "les retallades socials deixen a la intempèrie milers de persones". Segons el diputat ecosocialista, amb uns comptes com els presentats pel govern "anem cap a una recessió absoluta del país i de la seva economia". "On són els impostos que gravin l'economia especulativa o els bancs o les grans fortunes o les centrals nuclears? On és la lluita contra el frau fiscal?", s'ha preguntat Boada. Pel que fa a la implantació del tiquet moderador a la sanitat, creu que suposa "una doble clatellada" per als treballadors, ja que "els metges seguiran receptant igual, amb aquest sistema: és el malalt qui haurà de pagar més".

ERC demana "valentia política" a CiU

El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha ofert a CiU com a soci per als pressupostos però ho ha lligat a la reivindicació del pacte fiscal i a una fiscalitat més progressiva. Puigcercós ha constatat que el vot en contra de la federació a la investidura de Rajoy obre un nou escenari de pacte entre nacionalistes i republicans en defensa dels interessos de Catalunya, sempre que es redistribueixi la càrrega fiscal i s'aposti clarament pel concert econòmic. "Nosaltres estem disposats a seure, per part d'ERC no quedarà, però CiU sap perfectament quines són les nostres propostes. Els demanem valentia política per tirar-les endavant", ha dit Puigcercós.

Cs vol portar el "tiquet moderador" al Consell de Garanties

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha avançat que la seva formació presentarà una esmena a la totalitat de la part impositiva dels pressupostos del 2012 i buscarà aliances per poder portar el "tiquet moderador" d'un euro per recepta al Consell de Garanties Estatutàries, ja que dubta de la seva constitucionalitat. Rivera ha criticat la falta d'equitat dels comptes, que "graven igual els que poden pagar més i els que menys". A més, també ha lamentat que no aborden àrees com la política exterior de la Generalitat, les subvencions als mitjans de comunicació i la política lingüística.

SI: els pressupostos pateixen una "africanització"

El portaveu del subgrup de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha criticat els comptes de la Generalitat perquè, segons el seu parer, pateixen un procés d'"africanització", ja que la partida de pagament d'interessos supera el 30% dels recursos. El portaveu independentista ha qualificat els pressupostos d'"antisocials" i ho ha atribuït a l'executiu d'Artur Mas, que considera "un govern incompetent, covard i sense cap altre projecte que el d'ofegar la gent". López Tena ha afirmat que "ens trobem davant un govern que ni tan sols aconsegueix que Madrid pagui el que ens deu, no és capaç d'exigir res i llavors opta per disminuir les prestacions socials, incrementar la pressió fiscal i augmentar el preu del transport públic".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut