Ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat

Ana Mato, una dona de partit que arriba al govern per fer-se càrrec de Sanitat

La nova ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, és una veterana al Partit Popular, tot i que fins ara la majoria dels seus càrrecs els havia desenvolupat a l'aparell de la formació i no pas en la gestió pública. Nascuda a Madrid el 1959 i mare de tres fills, està llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid i, durant uns anys, va ser professora tutora de la universitat a distància UNED. Mato arriba al ministeri després d'una trajectòria política lligada tant a José María Aznar com al mateix Rajoy.

RedaccióActualitzat
Els seus inicis polítics van ser el 1983, quan amb només 24 anys es va convertir en la cap del Departament d'Autonomies d'Aliança Popular. L'any 1987, l'aleshores president de la Junta de Castella i Lleó, José María Aznar, la va nomenar assessora del seu gabinet i, des de llavors, sempre ha estat present en els càrrecs de responsabilitat interna del partit.

La confiança que Aznar va dipositar en Mato va fer que passés a formar part del seu cercle més proper, l'anomenat "clan de Valladolid", juntament amb Jesús Sepúlveda, Miguel Ángel Cortés o Miguel Ángel Rodríguez. Mato va estar a la Junta de Castella i Lleó fins el 1991, quan Aznar ja havia deixat la presidència regional per dedicar-se a la carrera cap a la Moncloa.

De la Junta de Castella i Lleó, Mato va passar al Parlament de Madrid, on va ser diputada autonòmica entre 1991 i 1993, quan va ser elegida diputada al Congrés en els comicis que els populars van perdre davant el PSOE per un estret marge. Des d'aleshores, Mato ha estat diputada en totes les legislatures, tot i que en la vuitena (2004-2008) ho va ser durant poques setmanes, ja que va obtenir plaça d'eurodiputada en les eleccions europees.

La presència a la cambra baixa, però, l'ha combinada amb la tasca a dins del partit. Des del gener de 1999 forma part del Comitè Executiu Nacional del PP, on ha estat presidenta de la Comissió Nacional de Ciència i Tecnologia i Coordinadora de Participació i Acció Sectorial. Després del congrés de València, Rajoy la va nomenar vicesecretària d'Organització del partit, càrrec que encara ocupa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut