Els diferents grups han presentat fins a 2.500 esmenes.
Els diferents grups han presentat fins a 2.500 esmenes al projecte de llei dels pressupostos, que s'ha debatut al Parlament.
Barcelona

CiU tira endavant les dues primeres lleis òmnibus amb el suport del PP

El Parlament ha aprovat les dues primeres lleis òmnibus que aquest dimecres s'hi debatien. La votació de CiU al Congrés en contra de la investidura de Mariano Rajoy no s'ha traduït en esquerdes amb el PPC. Això s'ha fet evident en l'aprovació de la segona llei òmnibus d'agilitat i reestructuració administrativa, que ha prosperat gràcies al fet que el PP ha donat el seu suport als aspectes més polèmics. Es tracta d'un text que modifica una trentena de lleis. La primera llei òmnibus de simplificació i millora de la regulació -que busca facilitar l'activitat empresarial- s'ha aprovat al matí. La tercera, de promoció de l'activitat econòmica, es debatrà aquest dijous.

RedaccióActualitzat
Abans de la votació de la tarda, el president de la Generalirat, Artur Mas, s'ha reunit amb la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, durant una hora i mitja per llimar diferències sobre dos punts clau: els pressupostos del 2012 i les lleis òmnibus. La trobada informal s'ha fet al despatx de Mas al Parlament, en el transcurs de la sessió plenària. Sánchez-Camacho ha dit al president que el PPC sí que actuarà "de manera constructiva i responsable per treure Catalunya de la crisi".

En aquest sentit, els populars han votat al costat de CiU els aspectes més polèmics. El PSC s'ha anat distanciant, de mica en mica, de les lleis òmnibus, i malgrat haver pactat segregar-les en diversos projectes de llei, en la votació del primer només ha votat a favor de les esmenes pactades, un 13% de les presentades. Pel que fa a la segona de les lleis, el PSC ha donat suport al dictamen final. Malgrat aquest resultat, els socialistes s'han mostrat molt crítics amb alguns àmbits, com el que fa referència a l'àmbit sanitari.

ERC també ha votat a favor d'algunes de les esmenes, però molt menys. ICV ha estat la formació que més hi ha votat en contra i Ciutadans s'hi ha abstingut.

Segons el govern, la reforma pretén facilitar les coses a les empreses i els ciutadans. La vicepresidenta Joana Ortega ha demanat als partits que "jutgin" les lleis "pel grau de simplificació administrativa que acabin assolint, per la capacitat real que aquestes tinguin per agilitzar les nostres relacions amb l'administració. Jutgin-les per la capacitat que aquestes tinguin per facilitar el camí als emprenedors".

Tots els grups de l'oposició excepte el PP han denunciat precipitació en la tramitació de la primera llei òmnibus, la de simplificació, que paradoxalment, ha tingut una votació complexa, de més de dues hores.

Anar al contingut