Imatge d'arxiu d'una escola bressol
Imatge d'arxiu d'una escola bressol
Barcelona

La Diputació de Barcelona alerta que o s'apuja els preu de les escoles bressol o s'hauran de tancar

La Diputació de Barcelona posa en dubte la sostenibilitat d'alguns serveis públics. El president de l'ens, Salvador Esteve, deixa clar en unes declaracions a l'Agència Catalana de Notícia (ACN) que "hem comès un error molt gros" perquè "hem explicat als ciutadans que es pot tenir de tot i de franc". En aquesta línia, ha advertit que els ciutadans hauran de pagar més pels serveis que fins ara han finançat els ajuntaments encara que no els hi toqués. Posa d'exemple l'ensenyament de 0 a 3 anys i avisa que "haurem de dir a la gent que haurà de pagar més o s'haurà de tancar el servei".

RedaccióActualitzat
Salvador Esteve assegura que en temps de bonança econòmica, els ajuntaments van assumir despeses que no els tocaven i que ara els és impossible continuar finançant. Davant de la crisi actual, el president de la Diputació creu que s'hauran d'anar apujant les tarifes fins al "preu de cost".

Esteve ha explicat que en els últims anys els consistoris han gastat fons extraodinaris per construir escoles bressol però ara "no entren recursos i tenim la despesa ordinària, que són els sous de cada mes".

El també alcalde de Martorell ha explicat que en el cas del seu municipi l'ajuntament paga 2.800 euros a l'any per cada plaça d'escola bressol. "La diferència entre el que paguen els pares i l'ajuntament no es pot aguantar. Haurem de dir a la gent que haurà de pagar més o s'haurà de tancar el servei", conclou.

Les paraules d'Esteve es tradueixen com una aplicació del que la Generalitat ha aplicat a sanitat i turisme: apujar taxes per mantenir el servei. La Diputació avisa que el món municipal haurà d'agafar el mateix camí. Esteve admet que algun servei o equipament s'haurà d'acabar tancant i que en altres casos s'haurà de replantejar com es gestiona.

Aprimant les diputacions

Esteve s'ha mostrat partidari d'aprimar les Diputacions, però avisa que no es pot fer sense que hi hagi una altra estructura que doni suport als ajuntaments. El president de la Diputació de Barcelona dóna suport a un model territorial basat en vegueries però alerta que les diputacions no es poden desmantellar de la nit al dia.

Segons Esteve, si la Diputació de Barcelona desaparegués, "els municipis mitjans i petits de les comarques de Barcelona haurien de plegar perquè sense aquest suport difícilment aguantarien."

Finalment, Esteve s'ha mostrat partidari de reduir l'estructura de la Diputació de Barcelona i ha assenyalat que "quan governen massa temps els mateixos, la burocràcia tendeix a autoalimentar-se i es crea una estructura massa gran."

Esteve ha fet aquestes declaracions al programa "La caixa dels trons" produït per l'ACN.
Anar al contingut