El papa lamenta que el Nadal s'hagi convertit en una festa del comerç

Durant la missa del Gall celebrada aquest dissabte a la nit a la basílica de Sant Pere, el pontífex Benet XVI ha demanat als fidels que renunciïn "a l'obsessió pel que és material, mesurable i tangible" i deixin que Déu "els faci senzills". Així, ha lamentat que el Nadal s'hagi convertit "en la festa dels comerços i que els llums resplendents amaguin el misteri de la humilitat de Déu."

RedaccióActualitzat
El sant pare ha demanat també "per tots aquells que han de viure el Nadal en la pobresa, en el dolor o com a emigrants, perquè aparegui davant seu un raig de la bondat de Déu."

"Voler competir amb Déu", el gran pecat de l'home

El cap de l'Església catòlica ha carregat contra "la supèrbia intel·lectual que impedeix percebre la proximitat de Déu", una idea que ha repetit davant de milers de persones que s'han aplegat aquest diumenge per escoltar el tradicional missatge de Nadal a la plaça de Sant Pere del Vaticà. El "gran pecat dels homes és actuar de manera presumptuosa, competir amb Déu, intentar ocupar el seu lloc i decidir el que és bo i dolent i voler ser l'amo de la vida i de la mort" ha sentenciat el bisbe de Roma.

Els conflictes que "ensagonen el planeta"

En un matí assolellat però fred, Ratzinger també ha demanat el cessament de la violència a Síria, "on ja s'ha vessat massa sang". També que s'afavoreixi la plena reconciliació i l'estabilitat a l'Iraq i l'Afganistan, donant un renovat vigor a la construcció del bé comú en tots els sectors socials i en els països del nord d'Àfrica i Orient Mitjà.

El dia de Nadal, el papa, de 84 anys, ha volgut fer un repàs al món, invocant l'auxili per als pobles de la Banya d'Àfrica, "que pateixen a causa de la fam i la carestia, de vegades agreujada per un persistent estat d'inseguretat". En aquest sentit, ha exhortat la comunitat internacional a ajudar els milers de refugiats d'aquesta regió, tan durament atacada en la seva dignitat". "Que el Senyor salvi la humanitat afligida per tants conflictes que encara avui ensagonen el planeta; que doni la pau i l'estabilitat a la terra en què va decidir entrar al món", ha dit en referència a l'Orient Mitjà, "encoratjant a la represa del diàleg entre israelians i palestins", ha subratllat.

Igualment, el pontífex ha implorat consol per a la població del sud-est asiàtic, especialment de Tailàndia i Filipines, que es troba encara en una greu situació a causa de les recents inundacions.

Benedicció "urbi et orbe" en 65 idiomes

Després del missatge de Nadal, el papa ha impartit la benedicció "urbi et orbe" (a Roma i arreu del món) en 65 idiomes, entre els quals, l'espanyol, el portuguès i el guaraní. El missatge ha estat transmès a 61 països, entre els quals, gairebé tots els llatinoamericans. Benet XVI té previst viatjar a Mèxic i Cuba a finals del mes de març.

El Vaticà condemna les explosions a Nigèria

D'altra banda, el Vaticà ha condemnat les explosions del dia de Nadal en tres esglésies de Nigèria i que han provocat desenes de morts. "Estem a prop dels sofriments de l'Església de Nigèria i de tot el poble nigerià que pateix la violència terrorista, fins i tot en aquests dies que haurien de ser de pau i alegria" ha dit el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, que ha dit que l'atac és "una manifestació més de la violència cega i absurda que no té cap respecte per la vida humana i busca inflamar més l'odi i la confusió". Lombardi ha apostat per l'esperança i ha demanat que "aquesta violència sense sentit no debiliti la voluntat del poble de Nigèria de viure en pau i de promoure el diàleg al seu país".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut