El rei Joan Carles, durant el discurs de Nadal (Foto: EFE)
El rei Joan Carles, durant el discurs de Nadal (Foto: EFE)
Barcelona

Les paraules del rei reben l'aprovació de la majoria dels partits, a excepció d'Iniciativa

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat oportú i valent el discurs de Nadal pronunciat pel rei Joan Carles en què el monarca va subratllar que "la justícia és igual per a tothom" en una referència implícita al "cas Urdangarin". Mas ha assegurat que va "pel bon camí per fer respectar les institucions".

RedaccióActualitzat
Iniciativa

El mateix dia de Nadal, també les forces polítiques han valorat si la reacció de Joan Carles en el seu discurs de Nadal ha estat o no suficient. No totes coincideixen. Iniciativa per Catalunya, per exemple, ha suggerit al monarca que doni a conèixer les partides pressupostàries de la Corona, una petició de la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, "en ares de la transparència" i com a "comportament exemplar". En un comunicat, aquesta formació indica que el discurs nadalenc del cap d'Estat ha abordat el "cas Urdangarín" de "forma generalitzada, eximint responsabilitats i dissimulant". Segons el parer de la diputada, totes les conductes censurables han de ser sancionades però "és igual de cert que si la Corona coneixia els assumptes d'Urdangarín, el que hauria estat desitjable és denunciar-los fa temps". El monarca va parlar en el seu discurs de la igualtat de tots els espanyols davant la llei "oblidant -argumenta Ortiz- els privilegis de la Corona Reial com la immunitat o la falta de transparència dels seus comptes".

Unió

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha opinat que les conductes poc exemplars d'un membre de la família reial no han ser considerades per part de la ciutadania com una crítica globalitzada a la institució de la monarquia. Segons el parer del dirigent d'Unió i en referència a les paraules del rei sobre l'atur, resulta "vergonyós" que més de cinc milions de persones a Espanya no tinguin feina" i interpreta el missatge reial com "un encàrrec explícit" als partits polítics perquè s'uneixin en la lluita contra aquesta realitat laboral.

PP


El Partit Popular no pot estar més d'acord amb el rei en demanar ètica a la tasca pública, segons ha assegurat la secretària general d'aquest partit, María Dolores de Cospedal. En nom del PP, la també presidenta de Castella-la Manxa ha valorat el tradicional discurs ressaltant que Joan Carles subratllés el fet que no es poden "generalitzar" comportaments concrets. De Cospedal ha defensat el prestigi i el respecte per les institucions i el seu "funcionament democràtic". Pel que fa a la resta de la temàtica del discurs nadalenc, la popular ha celebrat la crida del monarca a tots els espanyols, a la societat en conjunt i a les institucions públiques i privades, a realitzar un "esforç col·lectiu" i combatre el problema de la desocupació. Finalment, ha destacat que Joan Carles I hagi parlat d'unitat "perquè els terroristes desapareguin per sempre de les nostres vides".

PSOE

Marcel·lí Iglesias ha ressaltat, de les paraules del rei, l'exigència de "rectitud de comportaments a tots aquells que tenim responsabilitats públiques". Iglesias ha valorat el contingut del missatge i ha dit que "el rei, novament, ha sabut estar a l'altura de les circumstàncies".

PNB

El Partit Nacionalista Basc ha trobat a faltar una referència "entusiàstica" al cessament de la violència. Així s'ha expressat el portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, qui ha remarcat la mancança d'al·lusions, per part del monarca, a la situació d'"esperança i il·lusió" generada a Euskadi "com a conseqüència del cessament definitiu de l'activitat armada d'ETA". Erkoreka ha considerat que el missatge ha tingut "molta correcció política", però "no ha abordat, amb la intensitat i la cruesa que requerien, els principals problemes" que té plantejats Espanya en aquests moments. En aquest sentit el dirigent nacionalista ha trobat a faltar una actitud "descarnadament crítica" amb les polítiques econòmiques "que ens han portat fins aquí". El portaveu nacionalista també ha trobat a faltar una posició "més clarament crítica" del rei "respecte al trist paper que està exercint Europa en la crisi de l'euro i del deute sobirà".

ERC

Oriol Junqueres ha posat de manifest el "cert contingut republicà" que tenia bona part del discurs, en el sentit, ha dit Junqueres, que "tothom és igual davant de la llei". "A nosaltres ens agradaria, ha remarcat el republicà, que tothom fos igual davant de la llei sempre, no només en aquest cas, sinó també en l'accés a poder ser cap de l'Estat o en altres aspectes".



Anar al contingut