La primera planta solar fotovoltaica de Som Energia a Lleida
La primera planta solar fotovoltaica de Som Energia a Lleida
Girona

Som Energia, la primera cooperativa dedicada a comercialitzar energies renovables

La idea d'economia sostenible gira també al voltant de les energies renovables, i a Catalunya ha sorgit el primer exemple de tot l'Estat d'una cooperativa dedicada a comercialitzar-les. S'anomena Som Energia, i garanteix als seus socis que l'electricitat que consumeixen s'ha generat a través de fonts renovables. Ara també volen invertir en petits projectes d'energia solar, eòlica o de biomassa.

TV3Actualitzat
Qualsevol pis pot funcionar amb energia verda. No cal cap instal·lació especial ni cap rètol que la identifiqui com a tal. Tampoc se n'ha modificat la instal·lació elèctrica; l'únic que ha fet el propietari és aprofitar la liberalització del sector per canviar a través d'internet a una companyia que garanteix l'ús d'energies renovables.

"És un acte també una mica de responsabilitat. Al final, quan ets sensible que hi ha un problema energètic important, petits passos com el que pot ser intentar potenciar la producció i el consum d'energies renovables, doncs va ser un criteri fonamental per poder escollir, no?"

Des del setembre, la cooperativa Som Energia comercialitza a tot Espanya energia verda certificada per la Comissió Nacional de l'Energia i, com que no té afany de lucre, destina els beneficis a promoure l'energia renovable. Aquest dies se n'està instal·lant a Lleida la primera planta solar fotovoltaica. Quan estigui acabada aportarà 140.000 quilowatts/hora a la xarxa elèctrica, l'equivalent al que consumeixen 40 famílies.

Marc Rosselló Casas, a la cooperativa de consum i producció d'energia verda Som Energia
"Cada quilowatt/hora que posem a la xarxa és un quilowatt/hora fòssil que no hi entra, perquè per prioritat està obligat, d'alguna manera, que la renovable s'ha d'utilitzar tota."

Som Energia té més de mil socis i ha previst invertir en altres projectes d'energies renovables, com plantes de biogàs, eòliques i minihidràuliques.

Anar al contingut