Madrid

El rei demana unitat per afrontar la crisi i restituir la confiança en les institucions en l'obertura de la 10a legislatura

Una solemne sessió a les Corts Generals espanyoles ha donat el tret de sortida a la desena legislatura. L'obertura l'ha marcat el discurs del rei Joan Carles, en un acte que s'ha celebrat al Congrés dels Diputats en sessió conjunta amb el Senat. Durant el seu discurs, el monarca ha refermat el compromís de la monarquia en la defensa de la democràcia i ha fet una una crida a la unitat de les forces parlamentàries per fer front a la crisi econòmica.

RedaccióActualitzat
Passades les dotze del migdia, els reis i els prínceps d'Astúries, que han presidit la cerimònia, han arribat a les portes del Congrés, on els esperava el president del govern espanyol, Mariano Rajoy; el president del Congrés, Jesús Posada, i diversos ministres i diputats, així com el cap de l'Estat major de la defensa, José Julio Rodríguez. Després de pujar al pòdium per rebre els honors militars pel batalló dels tres exèrcits, el rei Joan Carles ha passat revista a les tropes acompanyat pels alts càrrecs militars.

Immediatament després, la comitiva reial ha entrat dins l'hemicicle, on ha rebut un llarg aplaudiment de dos minuts i mig de part dels 350 diputats i els 266 senadors que ocupaven l'hemicicle i que els han rebut drets. Els monarques s'han situat a la mesa de la cambra baixa, des d'on han presidit l'obertura de la desena legislatura. Un acte que ha servit també per veure Mariano Rajoy per primera vegada acompanyat dels seus ministres al banc blau de l'hemicicle. A la dreta de Rajoy s'ha situat la vicepresidenta primera, Soraya Sáenz de Santamaría, i després la resta de ministres.

"El profund reconeixement a la corona" de Posada


El nou president del Congrés, Jesús Posada, ha obert la sessió davant de totes les autoritats, els membres de les meses de les dues cambres i de la majoria dels diputats. Posada ha volgut expressar el "profund reconeixement a la corona", que ha estat "un fonament extraordinàriament robust i n'ha destacat el seu paper al llarg de la història: en la consolidació de la democràcia en tot moment, en les circumstàncies favorables i també en els períodes més difícils. El president de la cambra baixa ha agraït també als monarques el seu "abnegat i infatigable servei a la nació" i haver contribuït de manera decisiva que Espanya s'hagi consolidat com una societat "democràtica, equilibrada i cohesionada".

Després d'elogiar-la, Posada ha dit que la Constitució del 1978 no està esgotada,
sinó que encara serveix de "full de ruta" per garantir el progrés. També ha dit que s'ha de treballar perquè els ciutadans tornin a creure en la política i per fer-ho ha fet una crida al diàleg.

El president de la cambra, d'altra banda, ha manifestat a l'hemicicle que s'han de fer nombroses reformes per poder recuperar l'economia espanyola i generar feina; un procés en què la cambra, ha dit, tindrà un paper destacat. Finalment, Posada ha demanat als diputats que estiguin a l'alçada per portar a terme "el que el poble es mereix" i que afrontin "amb responsabilitat històrica" el distanciament que molts ciutadans tenen respecte a les institucions públiques. "Hem de donar exemple de respecte mutu, diàleg, consens i voluntat de resoldre els problemes de l'Estat", ha dit.

El monarca reclama als diputats "decisió i eficàcia" per superar la crisi

El rei ha felicitat el nou govern i ha agraït la feina i el compromís de l'anterior legislatura, que s'ha esforçat "pel bé comú i general de tot Espanya". També ha tornat a fer un reconeixement a les víctimes del terrorisme, ha fet referència als llaços històrics i culturals que uneixen els espanyols i ha insistit que les cambres siguin exemple de "la voluntat de compartir des del dret a discrepar". Per això, ha dit a diputats i senadors que es deuen al conjunt de la societat "des de la diversitat de les seves procedències territorials i la pluralitat de les ideologies, clarament manifestades".

D'altra banda, el rei ha demanat als diputats que se centrin a combatre la crisi econòmica i ha apel·lat al fet que, amb la feina al Congrés, es torni a restituir la confiança en les institucions. Un prestigi que ha de venir reforçat a complir els terminis que en regulen la composició i funcionament. Precisament, un dels objectius de la nova legislatura és renovar algunes institucions com el Tribunal Constitucional, el de Comptes o el defensor del poble.

El monarca ha demanat també als diputats i senadors unitat en l'"obligació de contribuir amb decisió i eficàcia" a la superació de la crisi i els seus efectes negatius per als ciutadans, que demanen una actuació "responsable, solidària i efectiva".

Finalment a la Carrera de San Jerónimo s'ha fet una desfilada militar en honor al rei Joan Carles.

Les infantes i els diputats d'ERC i d'Amaiur, els grans absents

Després del tradicional discurs de Nadal, el monarca espanyol n'ha tornat a fer un altre tot i que el protagonisme l'han tingut també els absents: les infantes Cristina i Elena, que per primer cop no han estat presents a la tribuna d'honor per escoltar les paraules del seu pare com ho van fer el 2008 i el 2004. Tampoc hi ha estat el seu gendre, Iñaki Urdangarin, al qual el rei es va referir, sense citar-lo, al discurs de Nadal, quan va afirmar que la justícia és igual per a tothom.

Els altres absents al Congrés han estat els diputats d'Esquerra Republicana de Catalunya, que, contràriament al que van fer a l'anterior legislatura, han optat en aquesta ocasió per deixar buit l'escó, i els diputats abertzales d'Amaiur.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut