Apia

Samoa fa desaparèixer aquest divendres del calendari per facilitar els negocis amb Austràlia i Nova Zelanda

Els 180.000 habitants de l'arxipèlag polinesi de Samoa fa dies que es preparen per a un gran tripijoc que trasbalsarà tots els rellotges i els calendaris del país. Faran un salt en el temps per fer desaparèixer aquest divendres. Samoa és just a tocar de la línia internacional del canvi de data, el que marca el començament del dia al món. El govern samoà ha decidit que el país ha de canviar d'hemisferi per poder fer negocis més fàcilment amb Austràlia i Nova Zelanda i la línia del temps es modifica a partir d'ara. Un altre arxipèlag, el de Tokelau, també saltarà directament al dissabte.

RedaccióActualitzat
Històricament Samoa havia volgut fer negocis amb l'hemisferi oest, principalment amb els Estats Units. Ara aquesta via comercial s'ha devaluat i els samoans prefereixen fer tractes amb els veïns australians i novazelandesos, on actualment concentren el 90% dels seus negocis internacionals.

Però precisament la línia del canvi de data feia que Samoa anés permanentment un dia per darrere dels seus socis comercials. Un gran inconvenient, sobretot al començament i al final de setmana, que feia que Austràlia acabés prioritzant altres països per fer-hi negocis.

Els samoans sembla que s'acostumen als grans canvis. Fa tres anys van decidir canviar la circulació dels cotxes de la dreta a l'esquerra. Ara, perdran el privilegi de ser un dels darrers indrets del món on s'acaba el dia. A canvi serà el primer lloc on despuntarà.

El primer ministre samoà, amb un discurs oficial a última hora d'aquest divendres, per ells encara dijous, donarà per perdut el divendres 30, que mai no existirà a Samoa, i es passarà directament i per obra de la línia imaginària del canvi de data al dissabte 31.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut