Madrid

El govern espanyol suprimeix el cànon digital i buscarà un sistema de compensació per còpia privada

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres la supressió del cànon digital, que se substituirà per un sistema de protecció de còpia privada. Així mateix, es regula la Comissió de Propietat Intel·lectual -integrada dins de la Llei d'Economia Sostenible- per protegir els drets dels creadors. Així ho ha assenyalat la portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha assegurat que amb aquesta mesura La Moncloa "compleix un compromís electoral de suprimir el cànon" tal com havien acordat les Corts a iniciativa del PP.

RedaccióActualitzat
El cànon se substituirà per una compensació els criteris de la qual els fixarà el govern per reial decret. En aquesta línia, es regula la comissió de propietat intel·lectual per protegir els drets dels creadors. Segons Saénz de Santamaría, amb aquesta mesura es compleix amb la Llei d'Economia Sostenible per protegir els drets dels propietaris i creadors "davant l'espoliació lucrativa".

"Només s'actuarà, i sempre amb la corresponent protecció judicial, contra els que indegudament es lucren dels drets de propietat intel·lectual d'altres", ha adverit Sáenz de Santamaría, que ha afegit que l'objectiu del govern és "protegir els drets de propietat intel·lectual davant l'espoli".

Segons ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, amb aquesta mesura "Espanya entra en l'estàndard internacional de lluita contra la pirateria". "Complim els nostres compromisos electorals i internacionals", ha sentenciat.

Deu dies per tancar una pàgina web

La Comissió de Propietat Intel·lectual s'encarregarà de valorar quines pàgines web vulneren els drets d'autor i tramitar el seu tancament ràpid en un termini de deu dies. La comissió s'organitzarà en dues seccions: una primera que exercirà funcions de mediació i arbitratge i una segona que serà la salvaguarda "dels drets de propietat intel·lectual pels responsables de serveis de la societat de la informació".

La primera secció haurà de mediar en "totes les competències relacionades amb la gestió col·lectiva de drets de propietat intel·lectual" i arbitrarà entre les entitats de gestió, de difusió i els titulars de drets. Tindrà tres membres, amb un mandat de tres anys no prorrogable, nomenats pel ministre d'Educació, Cultura i Esport.

La segona secció, per la seva banda, serà qui decidirà qui vulnera la propietat intel·lectual i tindrà la capacitat d'actuar amb qui ho faci, tot i que amb un cert control judicial. Actuarà tant amb qui ofereixi continguts il·legals com contra qui presti serveis d'intermediació, és a dir, això permetrà actuar contra pàgines web d'enllaços que "assenyalin" continguts protegits, tant si compten amb publicitat com si no, ja que es perseguirà tant qui "actuï amb ànim de lucre" com qui "sigui susceptible de causar un dany patrimonial al titular". Estarà composta pel secretari d'estat de Cultura com a president i quatre vocals dels ministeris de Cultura, Indústria, Presidència i Economia.

Anar al contingut