Barcelona

El 2012 arriba amb un augment de preus per al transport, correus i la factura del gas

Any nou, preus nous. Aquest 2012, però, no compleix amb la tradició d'augments. Pugen els preus, sí, però en partides diferents. Augmenta, i força, el preu dels transports públics. També pugen els peatges, la factura del gas i el servei de correus. En canvi, a diferència d'altres anys, no augmenten les tarifes de serveis com la llum, l'aigua o el telèfon.

RedaccióActualitzat
El dia 1 de gener una de les tradicions dels nou any és la revisió de tarifes. On més es nota és en el preu dels transports, especialment a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. El que més s'encareix és el bitllet senzill. Puja un 38% i passa a costar 2 euros, 55 cèntims més que fins ara.

La pujada que notaran més usuaris és la de la targeta T-10 d'una zona. Aquesta targeta, que és el títol més venut, concentra més del 80% del total de les vendes, s'encareix un euro i passa a costar 9,25 euros. La T-10 de dues zones s'encareix 2 euros i costa 18,40. La T-50/30 d'una zona s'encareix un 10%, val 37 euros, tres euros i mig més. En canvi, la T-Mes s'abarateix un euro, costa 50 euros des d'aquest dia 1, i la T-Trimestre passa a costar 135 euros, 5 euros menys.

Pel que fa a Rodalies, el bonotren d'una zona costa 8,10 euros, el de dues zones 12,95 euros i el de 3 zones, 19,25.

També és més car agafar un taxi. A l'àrea metropolitana de Barcelona la baixada de bandera s'ha encarit 5 cèntims, ara costa 2,5 euros, i el preu per quilòmetre recorregut és de 93 cèntims els dies feiners i d'un euro i 18 cèntims a la nit i els caps de setmana. En el cas del taxi, les tarifes estan vigents des de fa quinze dies i pugen per sota de l'IPC.

Peatges a l'alça
 
Els peatges de la Generalitat s'encareixen un 5,4% de mitjana. Passar pels túnels de Vallvidrera, per exemple, costa gairebé 20 cèntims més en hores vall, 3,53 euros, i 3,97 en hores punta. Aixecar la barrera dels túnels del Garraf s'encareix 31 cèntims i costa des d'avui 6,5 euros; el peatge de Mollet puja a 1,23 euros i el tram Montgat-Mataró de l'autopista del Maresme, 1,29 euros. Són només alguns exemples.

El peatge del túnel del Cadí s'encareix 63 cèntims. Aquest peatge és gratuït per als residents a la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà, però ara s'exigeixen més documents per demostrar que realment es viu en una d'aquestes comarques. Segons l'executiu, dels 28.000 usuaris d'aquest peatge que no paguen només 15.000 són realment residents d'aquestes comarques i demanar més documentació permetrà combatre el que el govern considera un frau.

No pugen ni la llum, ni l'aigua ni el butà, de moment

Aquest any s'ha trencat una tradició dels últims anys: el 2012 nou no anirà acompanyat d'un augment generalitzat dels preus dels serveis. El govern espanyol n'ha congelat les tarifes, aturant l'escalada protagonitzada per subministraments com l'electricitat el 2011.

L'any comença sense canvis en el rebut de la llum. La congelació de tarifes es va confirmar a l'últim consell de ministres de l'any, tot i les queixes de les companyies elèctriques. Així, es pagarà el mateix pel rebut de la llum com a mínim fins que se'n revisi el preu, al març. Tot i això, caldrà preparar-se perquè, a la llarga, el rebut haurà de pujar per força.

Amb el sistema tarifari que hi ha ara, els consumidors domèstics acumulen milions de deute amb les companyies: més de 22.000 milions, de l'anomenat dèficit de tarifa. Els consumidors ho deuen a les elèctriques perquè els costos del sistema són més alts del que s'ingressa amb el rebut.

També es manté estable el preu de 15,09 euros de la bombona de butà, que havia pujat un 17% en els últims dotze mesos. Una altra tarifa regulada per l'Estat és la que es paga per la línia de telèfon fix. La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions no n'augmentarà el preu, que està congelat des de fa cinc anys perquè el marge de Telefónica és positiu.

El rebut de l'aigua tampoc veurà aplicat l'augment anunciat per l'Agència Catalana de l'Aigua, que haurà d'esperar fins que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat, i això no serà fins al febrer. Amb el cost de l'aigua, dependrà de cada municipi i dels conceptes que inclogui el rebut. A la ciutat de Barcelona, per exemple, la tarifa de l'aigua s'apuja un 5%, però només representa la meitat del rebut. La resta, amb augments variables, correspon al cànon de l'aigua, tractament de residus i clavegueram.

L'excepció a tot plegat és el gas, que s'incrementa un 0,5%, uns 57 cèntims el trimestre per a un consumidor mitjà. I Correus, que aplica noves tarifes: la carta ordinària puja un cèntim, cosa que suposa un augment del 2,8%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut