Barcelona

Salut establirà "exempcions" per al tiquet moderador per raons "bàsicament econòmiques"

El Departament de Salut té previst establir algunes exempcions en l'aplicació de l'anomenat tiquet moderador, pel qual els usuaris de la sanitat pública hauran de pagar un euro per cada recepta. Ho ha explicat el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha assegurat que serà d'aplicació universal, però que algunes persones "n'estaran exemptes". "Tothom en tindrà l'obligació, i en funció de les seves condicions en un moment determinat o un altre li tocarà o no li tocarà", ha afegit el conseller.

RedaccióActualitzat
Boi Ruiz ha afirmat, en una entrevista concedida a l'ACN, que aquestes exempcions s'establiran per raons "bàsicament econòmiques". "No serà una mesura que impliqui que a uns no els tocarà mai i a d'altres sempre", ja que, segons ha assegurat, "si el sistema sanitari no exclou de l'assistència ningú per raons econòmiques, no farem que una prestació pugui ser exclosa per raons econòmiques".

El conseller ha explicat que s'està estudiant a partir de quina situació econòmica es quedarà exempt del pagament de l'euro per recepta i també cal decidir, encara, si la via de cobrament serà la recepta electrònica.

Ruiz ha reiterat, durant l'entrevista, que el tiquet moderador és un ingrés addicional i no copagament; concepte que ell entén com "participar en un percentatge d'una despesa que és variable". "Defensem la taxa i la diferenciem del copagament, perquè copagament és contribuir en una part de la despesa i això no és per contribuir", ha conclòs.

PSC i ERC demanen a Ruiz concreció amb les exempcions

Alguns partits de l'oposició han urgit Boi Ruiz a concretar aquestes exempcions a la taxa farmacèutica. És el cas del PSC i Esquerra, que han demanat al conseller de Salut que deixi "d'improvisar" i concreti a qui té previst exigir el "tiquet moderador", un impost que l'executiu va presentar inicialment com d'aplicació universal, encara que sense descartar-ne algunes exempcions.

El diputat del PSC i exdirector del Servei Català de la Salut, Josep Maria Sabaté, ha dit que "no té cap sentit" que, abans que entri en vigor un nou impost, el govern obri la porta a exempcions que no figuren a la Llei de Pressupostos. Sabaté, que creu que la situació actual "no deixa de ser un exemple més de la improvisació del conseller Ruiz", considera que "no calia" imposar un impost si posteriorment no s'aplica a pensionistes i malalts crònics, que suposen el 80% dels consumidors de fàrmacs.

La també diputada del PSC Montserrat Tura ha denunciat en un missatge al seu compte de Twitter que "els pressupostos al Parlament preveuen uns ingressos per cada recepta que es lliuri a la farmàcia i Boi Ruiz diu que encara no sap com".

Per la seva banda, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, també ha reclamat a Ruiz que aclareixi com s'implantarà la nova taxa d'un euro per recepta mèdica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut