Barcelona

Govern i Ajuntament veuen el crim del Besòs com un fet aïllat i neguen un conflicte entre ètnies

Tant l'Ajuntament de Barcelona com el govern català, així com les associacions gitana i senegalesa de Barcelona, mantenen que no hi ha cap conflicte entre les dues comunitats i consideren que la mort aquest dimarts d'un jove senegalès a mans, presumptament, d'individus d'ètnia gitana és un fet puntual. Tot i això, i per prevenir un possible esclat de violència, els Mossos han reforçat la vigilància a la zona, on aquesta tarda el col·lectiu senegalès del barri del Besòs ha convocat una concentració de rebuig.

RedaccióActualitzat
Els Mossos han detingut quatre persones d'una mateixa família, un pare i tres fills, com a presumptes autors del crim. La policia té indicis que un dels fills és l'autor material de l'homicidi. Tots quatre acumularien 60 detencions per tràfic de drogues i robatoris. Per la seva banda, la víctima tenia uns 30 anys, vivia molt a prop i treballava cuidant un home gran. Havia arribat a Barcelona el 2006, provinent del Senegal, on viuen le seva dona i una filla.

L'origen de l'agressió hauria estat una disputa mentre diversos joves senegalesos jugaven a futbol al carrer, però tothom coincideix a negar un possible mòbil racista.

Puig: "Un fet aïllat"

El conseller l'Interior, Felip Puig, ha considerat que la mort del jove senegalès ha estat "un fet aïllat" i ha confiat que no generarà una espiral de violència. Puig ha explicat que els fets han passat després d'una baralla "inicialment innocent", arran d'un partit de futbol al carrer, en què suposadament algú es va sentir "insultat".

El titular d'Interior ha insistit que no es tracta "d'una cadena de fets, sinó d'un fet puntual" i ha garantit que els Mossos no abaixaran la guàrdia i ha desmarcat el crim d'una acció racista: "No he vist cap ambaixador ni cap institució enarborant una bandera, dirigint-se a la zona amb una arma de foc a combatre una situació de defensa racial", ha assegurat.

Puig ha demanat evitar l'alarmisme i ha assegurat que no seria "ponderat" atribuir un conflicte "individual" a una "confrontació entre col·lectius ètnics".

Trias: "El succés s'ha de posar en el seu context"

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s'ha manifestat en el mateix sentit. "En cap cas es tracta de violència racista", ha assegurat. Trias ha admès que el barri del Besòs "és un lloc no fàcil, que és conflictiu", però ha insistit que "en cap cas es pot parlar de violència racista". "El succés s'ha de posar en el seu context, el d'una picabaralla", ha afegit.

Un barri "tranquil"


També el president de l'Associació de Veïns del barri del Besòs, Fèlix Rodríguez, ha qualificat el crim de cas "puntual" i ha defensant que es tracta d'un barri "tranquil". En declaracions a Catalunya Ràdio, Rodríguez ha assegurat que hi ha un "equilibri bastant acceptable" entre els diferents col·lectius que conviuen al barri i la majoria "estan integrats, treballant i fent barri".

Que no es vinculi amb l'ètnia gitana

Des de Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) ha lamentat "profundament" els fets. El vicepresident de l'àrea de Política i Comunicació de la Fagic, Cristóbal Laso, ha demanat, però, que es respecti la presumpció d'innocència dels detinguts i que no es vinculi el que ha ocorregut amb el fet que aquests siguin d'ètnia gitana. "Deixem actuar la policia, que sigui l'autoritat judicial la que actuï i condemni, no ens avancem", ha dit Laso.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut