Madrid

Homs veu "intolerable" el control dels pressupostos de les comunitats i denuncia que "es carrega" les autonomies

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha qualificat d'"intolerable" que el govern espanyol vulgui controlar els comptes de les comunitats autònomes tal com ha anunciat el ministre d'Economia, Luis de Guindos, al diari "Financial Times". Després que l'executiu de Rajoy ha plantejat una llei pel març perquè Madrid hagi de donar el vistiplau prèviament als pressupostos de les comunitats autònomes, Homs ha denunciat que això suposaria eliminar l'autonomia i l'autogovern de Catalunya. El govern ha conclòs que "no té cap ni peus" i confia que la mesura no prosperarà.

RedaccióActualitzat
"Això és carregar-se l'autonomia financera de Catalunya", ha afirmat Francesc Homs a "El matí de Catalunya Ràdio".

El portaveu del govern Mas ha estat contundent quan ha afirmat que la llei que vol promoure De Guindos per controlar els comptes de les autonomies "vulnera les regles del joc establertes per la Constitució".

Francesc Homs ha subratllat que el que planteja el govern del PP "va molt més enllà de la darrera reforma de la Constitució", que fixava per llei el control del dèficit, i ha recordat que "això no estava previst d'aquesta manera".

El portaveu de l'executiu de Mas ha conclòs que això és "inacceptable" i "intolerable" des del punt de vista de l'autogovern de Catalunya. Amb tot, no ha volgut explicar si recorreran contra la mesura al Tribunal Constitucional.

El govern Rajoy qüestiona l'estat de les autonomies

Segons diu el "Financial Times", la intenció del govern espanyol seria començar a controlar els pressupostos de les comunitats a partir del mes de març a través d'una llei que establirà estrictes instruments de control de les comunitats autònomes. Abans d'aprovar els pressupostos, el govern central hi haurà de donar llum verda.

A la primera entrevista a un mitjà de comunicació internacional, De Guindos ha qüestionat l'estat de les autonomies i ha situat les 17 comunitats autònomes com les culpables dels 22.000 milions d'euros de dèficit que té l'Estat.

De Guindos ha reconegut obertament que la falta de liquiditat "és una bona oportunitat per collar les autonomies".

Mas va alertar dimarts del risc d'intervenció

El risc que Catalunya fos intervinguda per l'Estat ja el va apuntar el president Mas aquesta setmana, quan va fer balanç del 2011.

En aquella intervenció, Mas va advertir el govern espanyol i va afirmar que tractar les autonomies com "menors d'edat o com alumnes dolents de la classe" és un "autèntic disbarat" que acabarà per "erosionar" l'Estat. Mas s'ha mostrat confiat, però, que Rajoy en prendrà consciència: "Té un avantatge per entendre-ho, perquè governa en la majoria de les autonomies", ha conclòs.

Per evitar-ho, el Parlament de Catalunya ha començat a tramitar la seva pròpia llei d'estabilitat pressupostària, que fixa el límit del dèficit català en el 0,14% a partir del 2018.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut