Rodrigo Echeverry, àlies "Timochenko", cap de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC)
Rodrigo Echeverry, àlies "Timochenko", cap de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC)
Bogotà

El cap de les FARC insta a un diàleg "de cara al país" i "sense mentides"

El cap de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Echeverry, àlies "Timochenko", ha instat avui a començar un diàleg "de cara al país" i "sense mentides", en un comunicat difós a la pàgina d'internet de les FARC. "Ens interessa tractar una hipotètica taula de converses. De cara al país. Posar en qüestió les privatitzacions, la desregulació, la llibertat absoluta de comerç i inversió, la depredació ambiental, la democràcia de mercat, la doctrina militar", va assenyalar el màxim comandant de les FARC.

RedaccióActualitzat
Timochenko va reemplaçar en la màxima direcció del grup rebel Guillermo Lleó Sáenz, àlies "Alfonso Cano", que va morir en una operació especial de les autoritats el 4 de novembre del 2011 en un paratge muntanyós del Cauca (sud-oest).

El cap guerriller també denuncia en l'escrit que es registra un desplegament de tropes a la regió del Catatumbo, al nord de Santander, departament fronterer amb Veneçuela, territori en el qual les autoritats colombianes creuen que es localitzen campaments rebels.

Timochenko diu que les tropes volen garantir l'arribada d'empreses multinacionals per sembrar palma d'oli i explotar minerals, i denuncia que l'exèrcit nacional "s'acosta a les comunitats indígenes del Catatumbo simulant brigades d'ajuda", "el que vindrà serà la persecució infame i el desterrament dels indígenes Barí, els assentaments es troben en la mira de les grans companyies transnacionals que vénen pel carbó, el petroli i els agrocarburants".

En el missatge divulgat aquest dilluns, el comandant guerriller demana al president colombià, Juan Manuel Santos, "reprendre l'agenda que va quedar pendent al Caguán", escenari d'un fallit procés amb el govern d'Andrés Pastrana entre el 1998 i el 2002.

D'aquests "i similars assumptes, amb participació activa dels afectats, ens interessa tractar en una hipotètica taula de converses", indica el missatge del comandant rebel.

En concloure l'escrit, Timochenko considera que les FARC sempre es negaran a "acceptar la imposició de veritats absolutes" i puntualitza que "aquest conflicte no tindrà solució mentre no siguin ateses les nostres veus".

Anar al contingut