Barcelona

Homenatges en el 50è aniversari de la mort de Sagarra

Joan Ollé dissenya un homenatge escènic a Josep Maria de Sagarra en el 50è aniversari de la seva mort. El periodista Lluís Permanyer farà un altre homenatge a Madrid, amb Mario Gas i José María Blecua.

RedaccióActualitzat
El poeta, novel·lista, dramaturg i periodista Josep Maria de  Sagarra va morir el setembre de 1961, i per commemorar l'aniversari la Conselleria de Cultura ha impulsat un homenatge popular que tindrà lloc el 23 de gener al Palau de la Música Catalana de Barcelona sota la direcció artística de Joan Ollé.

Ollé ha comentat aquest dijous en roda de premsa que l'esdeveniment recuperarà fragments de la seva obra seguint la línia de la seva vida, des de la seva infància a Barcelona i els seus estius a Santa Coloma de Gramenet, la seva etapa madrilenya, la corresponsalia a Berlín amb el diari "El Sol", l'exili a París i el  seu viatge per la Polinèsia, així com la seva tornada a la Barcelona franquista.

Durant l'homenatge es llegiran fragments de les seves traduccions de la "Divina Comèdia"' de Dant i de diverses obres de William Shakespeare, de la qual cosa s'encarregaran alguns dels actors més destacats de l'escena catalana. Joan Anguera, Pere Arquillué, Sílvia Bel, Montserrat Carulla,  Enric Majó, Rosa Novell, Josep Maria Pou i Lluís Soler són alguns dels actors presents.

També hi haurà música, a càrrec d'Ester Formosa, Roger Mas, Sílvia Pérez Cruz, Marina Rossell i el Cor Jove de l'Orfeó Català, entre d'altres.

L'homenatge sorgeix a partir de les recriminacions que el fill de Sagarra va fer al director del TNC, Sergi Belbel, per no haver programat cap obra del seu pare en aquest 50è aniversari: "Com a director d'un teatre nacional ho fa molt malament, i ja està". L'actriu Montserrat Carulla va remarcar que és una "vergonya" que ni tan sols es llegeixin fragments de les seves obres.

Recordat també a Madrid

Però la commemoració a Barcelona no serà l'única, ja que la relació que Sagarra va tenir amb els intel·lectuals castellans durant la seva etapa a Madrid va ser molt important, segons ha destacat el seu fill.

El 13 de febrer el periodista i escriptor Lluís Permanyer conduirà un acte a l'Ateneu Científic, Literari i Artístic de Madrid en què també participaran el director de la Real Academia Española (RAE),  José María Blecua, i el director teatral Mario Gas.

"El contacte entre la literatura catalana i la castellana no s'ha de trencar mai", ha reclamat Sagarra, que ha recordat que el seu pare va ser un gran amic de Vicente Alexandre i que constantment enviava els seus poemes en català a un altre gran amic, Miguel de Unamuno.

Al marge de l'homenatge, el fill de l'escriptor ha avançat que "Vida privada", una de les obres cimeres de Sagarra, es publicarà pròximament als Estats Units en anglès.

Anar al contingut