Madrid

El govern espanyol sancionarà les comunitats i els ajuntaments que incompleixin amb el dèficit

El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte de llei orgànica d'estabilitat i sostenibilitat pressupostària, que dimarts portarà al Consell de Política Fiscal i Financera. Aquest avantprojecte preveu fixar un límit de despesa a totes les administracions i comunitats autònomes, i sancions a totes aquelles que no compleixin amb el dèficit.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol fixarà un sostre de despesa als ajuntaments i a les comunitats autònomes, que seguiran sent els encarregats de dissenyar els seus pressupostos. "Es fixaran els límits dels pressupostos -ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres Soraya Sáez de Santamaría-, després entrar en joc l'autonomia de cada comunitat per poder decidir com distribueix aquella despesa".

I si hi ha desviacions en aquest sostre de despesa, entraran en joc els mecanismes correctors per poder reordenar els dèficits amb reduccions "mínimes i obligatòries" en els pressupostos de les administracions afectades. Però encara hi ha més. Per assegurar-se que compleixen amb el sostre, l'executiu de Mariano Rajoy establirà sancions en funció de la gravetat i la reincidència dels incompliments d'aquesta llei d'estabilitat pressupostària.

Un cop acabat el període transitori que marca la reforma de la Constitució, a partir del 2020, totes les administracions hauran de presentar equilibri pressupostari o superàvit, perquè el dèficit estructural ni superi el 0,4% del PIB ni el deute el 60% del PIB regional.

L'objectiu és no gastar més del que es té, però, segons ha dit Sáez de Santamaría, també es vol dir a Europa que Espanya és un país que compleix amb els seus compromisos.

Preguntada per la possibilitat que l'Estat hagi de sortir al rescat d'alguna comunitat autònoma, la vicepresidenta només ha dit que el govern treballarà per la "solvència" del país i perquè totes les autonomies "puguin complir els seus compromisos i les seves responsabilitats".

Crida als agents socials

A la reunió dels ministres del govern espanyol també s'ha parlat d'una altra de les qüestions clau per a la recuperació econòmica: la reforma laboral. Diu el govern espanyol que els acords a què han arribat els agents socials són "insuficients" i els ha emplaçat a seguir negociant sobre les qüestions troncals. Sáenz de Santamaría ha apel·lat a la responsabilitat dels agents socials i els ha demanat que pensin en els milions d'aturats que té Espanya.

"El primer objectiu d'un espanyol amb responsabilitats polítiques, sindicals i empresarials ha de ser posar tot de la seva part per crear ocupació", ha subratllat la vicepresidenta, que ha recordat que el govern espanyol sí que exercirà la seva responsabilitat si no arriben a un acord "ampli" abans de dilluns, dia en què acaba el termini.

Canvis en la llei de comunicació audiovisual

El govern espanyol també ha aprovat avui un canvi en l'actual llei de comunicació audiovisual que permetrà a les comunitats autònomes triar el model de gestió per fer viables els seus canals de televisió pública. Segons ha explicat la vicepresidenta del govern espanyol, es tracta d'ampliar les possibilitats que tenen les comunitats per decidir com gestionen aquests serveis públics per fer-los més eficaços i eficients.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut