Barcelona

Els supervivents catalans del "Costa Concordia" no descarten denunciar conjuntament la companyia

Els supervivents del creuer naufragat a la costa de la Toscana podrien denunciar conjuntament la companyia. Així ho han explicat els turistes que han aterrat a l'aeroport del Prat, aquest diumenge al matí, procedents de Roma. De moment, han començat a organitzar-se per presentar una possible demanda conjunta contra la companyia que operava el "Costa Concordia". Els afectats, a més, acusen la tripulació i el capità de descoordinació i d'haver abandonat el vaixell abans que els mateixos passatgers.

RedaccióActualitzat
Els primers supervivents espanyols del naufragi del "Costa Concordia" han començat a arribar, procedents de Roma, als aeroports del Prat i de Barajas.

El que havia de ser una travessa plàcida i de somni ha acabat convertint-se en un autèntic malson. Les reaccions de la majoria estan entre l'alleujament per haver sobreviscut i la indignació per l'actuació de la tripulació i del capità, que consideren que no van estar a l'altura.

Una possible demanda conjunta

De moment, els cinquanta turistes que han arribat a Catalunya, algun d'ells catalans, han començat a organitzar-se i a fer una llista d'afectats que podria servir per presentar una possible demanda conjunta contra la companyia que operava el creuer.

Els supervivents han criticat l'actuació de la tripulació i del capità del "Costa Concordia", a qui han acusat d'haver abandonat el vaixell abans que els passatgers.

Descoordinació i falta d'informació

A més, els turistes consideren que l'evacuació va ser "massa lenta" i denuncien la descoordinació que hi va haver després de l'accident.

Una de les afectades, Purificación Balbás, ha explicat que tant ella com el seu marit van pujar en el penúltim bot salvavides que hi havia i ha afirmat que "la tripulació no sabia manipular-lo ni baixar-lo a l'aigua".

Segons Balbás les escenes de pànic es van repetir arreu del vaixell i fins i tot, "hi va haver gent que es va tirar al mar". És el cas d'un altre dels supervivents, José Peña, que ha explicat que va llançar-se a l'aigua "perquè el creuer estava a punt d'enfonsar-se".

D'altra banda, els turistes han volgut agraïr la resposta dels habitants de l'illa italiana del Giglio per haver-los acollit en un primer moment i haver-los ofert "mantes i menjar".

Continua la recerca i la investigació

A hores d'ara, els equips de rescat continuen treballant a la zona per mirar de trobar més supervivents. En les últimes hores s'han pogut localitzar amb vida cinc persones: un membre de la tripulació, una parella de turistes sud-coreans rescatats de matinada, un ciutadà italià i un mallorquí, de 68 anys.

L'embarcació continua semienfonsada davant del port i encara hi ha una quinzena de persones desaparegudes.

Les autoritats italianes continuen investigant les causes de l'accident però a "a priori", els especialistes creuen que es poden plantejar diverses hipòtesis: des de la fallada tècnica a l'error humà, passant per la versió de la companyia: que l'escull contra el que va xocar el vaixell no apareixia a les cartes de navegació.

Pel què fa al capità de l'embarcació, Francesco Schettino, encara continua detingut. El fiscal l'acusa de navegar fora de la seva ruta, i d'abandonar el vaixell amb gent a dins. Unes acusacions que ell ha rebutjat totalment.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut