Madrid

Els polítics fan balanç de la figura controvertida del desaparegut Manuel Fraga

El president espanyol, Mariano Rajoy, i el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, han lloat la figura de l'exministre franquista i fundador del PP, Manuel Fraga, mort aquest diumenge a la nit. Molts polítics han reaccionat a la mort de Fraga a través de Twitter, una xarxa social que també ha recollit crítiques a la figura del polític gallec pel seu passat franquista.

RedaccióActualitzat
Al seu compte oficial de Twitter, el Partit Popular, que Manuel Fraga va fundar, ha enviat el condol a la família del polític gallec i ha destacat la figura de Fraga com a servidor públic. En un comunicat, el partit que encapçala Mariano Rajoy també ha lamentat la pèrdua d'un "home exemplar" que, asseguren, "sempre va demostrar el seu amor a Espanya i a Galícia". També ha reaccionat a Twitter el president del PP andalús, Javier Arenas, que n'ha destacat "l'honestedat, la preparació intel·lectual, la capacitat de treball i servei a l'Estat".

La presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, ha defensat a "El Matí de Catalunya Ràdio" que Manuel Fraga ha estat una persona clau en la història de la transició espanyola i ha afegit que Catalunya li haurà d'agrair el seu esperit autonomista. Sánchez-Camacho ha valorat Fraga com un dels defensors del model autonòmic, de la pluralitat i del bilingüisme.

Per la seva banda, l'executiva federal del PSOE ha expressat el seu condol a la família i ha destacat el paper "actiu i determinant" durant la transició que va tenir Fraga, a qui mostren el seu respecte com un dels pares de la Constitució.

Des d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida ha assegurat que el paper de Fraga va ser clau perquè la transició fos un èxit, més enllà del seu passat polític. I UPyD també ha expressat les seves condolences a través de Twitter.

Les crítiques a l'hora de valorar la figura política de Manuel Fraga han arribat per boca del senador del PNB Iñaki Anasagasti i de l'exsecretari general del PCE, Santiago Carrillo. Anasagasti ha mostrat el seu condol per la mort de l'exministre franquista, a qui ha recordat com algú que "va fer molt de mal a Euskadi" i a qui, ha dit, "no li hem d'agrair res". Carrillo, que ha reconegut Fraga com un "home d'estat" també ha recordat que era, al seu parer, "molt de dretes, molt autoritari".

A la xarxa, l'espai per a les crítiques a la figura de Fraga ha estat molt més gran. Les etiquetes #fraga i #graciasfraga eren TT a Catalunya aquest dilluns al matí. Amb el seu habitual moviment pendular, Twitter i altres xarxes socials han recollit tants records amables com dures crítiques a la figura de l'exministre franquista.

L'exministre de Franco, president fundador del PP i expresident de la Xunta de Galícia serà enterrat aquest dimarts després que va morir diumenge als 89 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut