Madrid

Sanitat acusa una empresa alemanya de captar donants de medul·la il·legalment

L'empresa alemanya DKMS està captant de forma il·legal donants de medul·la òssia a Espanya i traficant amb mostres biològiques. Així ho ha denunciat l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que depèn del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Segons ha alertat, aquesta empresa, que fa un mes que ha aterrat a Espanya, impulsa campanyes massives per captar donants potencials sense informar les comunitats. A més, obté mostres de saliva i les exporta per analitzar-les fora del país sense l'autorització de Sanitat Exterior. Per la seva banda, la Fundació Josep Carreras, que gestiona el registre espanyol de donants de medul·la òssia, ha ratificat les acusacions i ha insistit que l'actuació de DKSM se salta "una normativa sanitària ben establerta".

RedaccióActualitzat
Sanitat ha posat en mans de l'advocat de l'Estat el cas de l'empresa DKMS a qui ha acusat d'estar captant donants de medul·la òssia a Espanya saltant-se les lleis en vigor després de no escoltar les seves advertències.

El director de l'ONT, Rafael Matasanz, ha alertat que les pràctiques de la fundació alemanya, que va arribar a l'Estat fa només un mes, "pot fer saltar pels aires" l'actual sistema espanyol de donació, basat en la "solidaritat i l'altruisme".

La por de Matasanz és que l'empresa introdueixi "factors econòmics" en un model que no entén de xifres. I és que DKMS ofereix tarifes "força elevades" a nivell mundial tant per consultar el registre com per l'extracció de la medul·la.

La Fundació Josep Carreras, que ha ratificat la il·legalitat de DKSM en relació amb la captació de donats de medul·la, ha calculat que l'empresa alemanya podria obtenir uns 6.000 euros de beneficis per cada donació i que tenint en compte que cada any gestiona 4.000 donacions, guanyaria uns 24 milions d'euros l'any.

De la mà de Raúl i Casillas

L'empresa alemanya DKMS, que pertany al propietari d'una cadena de productes cosmètics que té marques de colònia com Adidas, Calvin Klein, Pierre Cardin, David&Victoria Beckham o Jennifer López, fa 20 anys que es dedica a reclutar donants a Alemanya amb crides massives cada cop que hi ha un pacient amb càncer que necessita una medul·la compatible.  

Allà, gestiona un dels 40 registres de donants de medul·la que existeixen i que forma part de la xarxa mundial de donants de medul·la BMDW, amb 2,5 milions de persones.

No obstant, la seva arribada a Espanya es va anunciar a l'octubre amb una campanya que va comptar amb el suport d'esportistes d'elit com Cristiano Ronaldo, Raúl González, Iker Casillas o Juan Carlos Navarro.

DKMS va introduir-se a l'Estat en el marc de la seva campanya d'expansió que també l'ha dut a desembarcar als Estats Units o a Polònia, on ha creat diversos registres.

En canvi, a França o el Brasil se li va negar l'activitat
per anar en contra de les respectives legislacions en matèria de donació i trasplantaments.




                                                                                                                                                                     
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut