Barcelona

El suport del PP permet als pressupostos del govern superar el primer tràmit parlamentari

Els vots del PP han permès a CiU que els pressupostos del govern per al 2012 superin el seu primer tràmit parlamentari. L'equació, que ha comptat amb Joan Laporta, s'ha repetit en les esmenes a la llei de mesures fiscals i financeres, que acompanya els comptes. En les seves intervencions, PSC, ERC i ICV-EUiA, que han presentat esmenes a la totalitat, han criticat la votació a l'uníson entre el PP i CiU, votació que diversos diputats han descrit com a "pacte encobert". Aquestes formacions es malfien d'uns comptes que consideren que perjudiquen la cohesió social i no ajuden a la reactivació econòmica. La votació per l'aprovació definitiva dels pressupostos es farà al febrer.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha defensat l'austeritat dels comptes i ha assegurat que garanteixen la continuïtat de l'estat del benestar. El titular d'Economia confia que cobrarà de Madrid un deute de més de 200 milions d'euros i, per això, ja els ha consignat en aquests comptes. El govern català treballa amb la "hipòtesi que el nou govern és un govern seriós" i, per això, "fem constar els 219 milions d'euros que correspondria rebre aquest any".

Pel PSC, aquests pressupostos no estableixen un repartiment equitatiu dels sacrificis i posen en perill el manteniment dels serveis públics bàsics. Tot i això, els socialistes estan oberts a continuar negociant sobre uns eixos que consideren intocables, com l'eliminació del copagament sanitari. La diputada del PSC Rocío Martínez Sampere ha deixat clar, però, que l'entesa serà impossible si el govern continua amb el Partit Popular com a aliat. "En un pacte de responsabilitat pel país hi serem, però en un pacte del retrocés nacional i social no hi podem ni hi volem ser", ha dit la diputada, que ha demanat "vehemència contra qui vol descentralitzar i retallar els drets socials que tant han costat aconseguir en aquest país".

ICV-EUiA també ha defensat la seva esmena a la totalitat. Joan Boada ha acusat CiU de voler-se carregar l'estat del benestar per dogmatisme ideològic. "Tal com demostren aquests pressupostos, el govern del senyor Artur Mas, si ha d'escollir entre la seva tradició de catalanisme i seguir els dictats de la doctrina ultraliberal, no dubta i tria això últim". I ha continuat: "Només sota la doctrina de l'ultraliberalisme de la dreta europea podem entendre que el govern de CiU intenti amb tanta força destruir allò que sempre ha dit defensar i que en altres temps va ajudar a construir."

Des d'Esquerra, Joan Puigcercós també ha alertat que l'entesa amb el PP portarà conseqüències negatives per a Catalunya. "Hi ha coses que són barates, però a la llarga són cares. El PP és barat en aquests moments per CiU i el govern, però al país li surt car, molt car."

El PP ha justificat la votació contra les esmenes a la totalitat per responsabilitat davant l'actual context de crisi. "Alguns voldran trobar relació entre el que va passar recentment a Madrid en la convalidació de les mesures que va adoptar el govern de l'estat i la retirada de la nostra esmena a la totalitat. Doncs sí. Els ho confirmo. I tant, que hi ha una relació. CiU i el PP han trobat en arribar al govern la mateixa herència de les esquerres progressistes: un forat ocult", ha dit el popular Enric Millo durant la seva intervenció.

Des del grup mixt, Albert Rivera, de Ciutadans, ha demanat al govern que s'estalviï el que li costa la construcció nacional i no retalli en polítiques socials. "El nacionalisme, senyor conseller, és crisi. És un drenatge continu a les butxaques dels ciutadans de Catalunya, i ens costa diners."

El diputat de Solidaritat Uriel Bertran ha denunciat que amb aquests pressupostos es tornen a posar en risc els pilars de l'estat del benestar. "Ja són massa habituals les denúncies de ciutadans del nostre país que per culpa d'aquestes retallades estan patint per la seva integritat física."

El diputat Joan Laporta és l'únic que farà costat al govern, i ha llançat una crida perquè Convergència i Unió i Esquerra s'entenguin.

El PP salva també la llei d'acompanyament

El Partit Popular ha permès també l'aprovació de la llei de mesures fiscals i financeres, que acompanya els pressupostos de la Generalitat per al 2012. El seu vot contrari a les esmenes a la totalitat de la resta de l'oposició s'ha sumat al de CiU i el diputat Joan Laporta, que s'ha abstingut només en l'esmena amb text alternatiu d'ERC.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha justificat la creació de noves taxes com la turística, l'euro per recepta mèdica i l'augment del cànon de l'aigua i la gasolina, dient que hi ha precedents similars a Europa, i que són necessàries si es vol mantenir la qualitat d'alguns serveis i sectors econòmics.

La votació del projecte de llei d'acompanyament de pressupostos s'ha fet de forma separada. Esquerra, que ha presentat un text alternatiu, s'ha abstingut en la votació de les esmenes de la resta de grups de l'oposició. Ciutadans, en canvi, ha votat contra l'esmena dels republicans, i Joan Laporta i Solidaritat s'han abstingut.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut