Roma

El govern italià reconeix que ja s'ha produït "dany ambiental" pel naufragi del "Concordia"

El Govern italià ha reconegut que ja s'ha produït un "dany ambiental" al fons marí de l'illa de Giglio com a conseqüència del naufragi del creuer "Costa Concordia". En una compareixença al Parlament, el ministre de Medi Ambient italià, Corrado Clini, ha dit que aquest dany és encara "molt contingut", però ha alertat del risc d'un possible abocament de les prop de 2.400 tones de combustible que encara hi ha a l'interior del vaixell.

RedaccióActualitzat
Les feines de rescat s'han hagut de suspendre's aquest dimecres perquè el creuer s'ha mogut i hi havia risc per als equips que hi treballaven. "Estem davant d'una situació límit, perquè la nau és inestable", ha dit Clini. "Cal actuar de pressa. Crec que en les pròximes dotze hores estarem en disposició de començar a treballar en el dipòsit".

Aquesta és la prioritat del govern italià. Es calcula que per buidar el dipòsit caldran entre dues i sis setmanes, segons ha confirmat el ministre. "El risc és la dispersió del carburant en el mar, que podria contaminar no només la zona del naufragi, sinó tota la costa del Tirrè". Alemanya i França s'han ofert per col·laborar en la gestió de la catàstrofe.

A la seva compareixença, Corrado Clini ha descartat l'aprovació d'una llei que per prohibir que els creuers s'apropin a la costa per saludar els vilatans -possible causa del naufragi-. El ministre i el govern italià consideren que n'hi ha prou que regni el "sentit comú" per adonar-se que aquestes maniobres són "perilloses".

Sobre les petites filtracions que s'han detectat a la zona on hi ha el vaixell, el titular de Medi Ambient ha demanat temps: "Les investigacions en curs permetran saber la naturalesa d'aquestes pèrdues. Però, de moment, ja hem començat la protecció del buc amb panells que permetin contenir aquestes fugues."

Un vessament de fuel seria devastador per a la zona de l'illa de Giglio, que forma part d'un parc natural marí considerat un dels ecosistemes més importants del Mediterrani.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut