Barcelona

L'absència d'una alternativa "legal" a Megaupload fa preveure que les descàrregues no acabaran

Hi ha alternativa "legal" a Megaupload? El cop de l'FBI contra la web de descàrregues, que tenia 180 milions d'usuaris registrats, deixa una evidència: no hi ha un Spotify del cinema i la televisió. Existeixen algunes alternatives legals, però les seves limitacions les fan poc viables de cara al públic.

Felip GordilloActualitzat
Com veure una sèrie que encara no s'ha estrenat a Catalunya? O una que es va estrenar fa molt de temps i ja no s'emet? Hi ha alguna manera d'accedir a aquests continguts en un món cada cop més global i connectat i fer-ho amb tots els papers en regla?

Aquestes preguntes tenen resposta, amb limitacions. En botigues especialitzades es poden trobar pel·lícules i la majoria de capítols de les sèries de més èxit. Les limitacions: triguen força a arribar i el preu és elevat perquè cal tenir en compte la distribució, els intermediaris i el suport físic de les sèries.

I què passa si volem seguir una sèrie nord-americana al seu ritme i en l'idioma original? Ens podem abonar a un canal de televisió per cable, però t'obliga a seguir les sèries en un horari concret. En definitiva, hi ha un Spotify del cinema i la televisió? Una plataforma amb un catàleg complet, de qualitat, usable i a un preu raonable que doni beneficis. Hi ha una alternativa al que representen Megaupload i Seriesyonkis?

N'hi ha, però cap sistema ho fa tan bé, tan ràpid i tan complet com Megaupload i les pàgines que indexaven el seu contingut. Això sí, són legals i abonen tots els drets d'autor. A Espanya trobem Filmin, però no s'escapa de les queixes per del seu catàleg curt, molt centrat en pel·lícules d'autor i europees.

El sistema que més ha triomfat és Netflix, als Estats Units amb un catàleg força complet i amb un preu similar a Spotify: entre 10 i 20 euros. Però si entreu a la pàgina de Netflix des de Catalunya us apareixerà el següent text "Ho sentim, el servei no està disponible en el vostre país... encara". Aquest "encara" fa anys que dura. Netflix ha topat en la seva expansió anunciada a Espanya amb la burocràcia i els pals a les rodes de la mateix indústria dels continguts que li demana uns preus molt alts per obtenir els drets d'autor.

Fox, Paramount, Sony, Universal i Warner s'han posat d'acord per llençar conjuntament el portal UltraViolet, que ven als usuaris el dret a veure pel·lícules i programes de televisió a través d'ordinador. De moment, però, té el mateix problema: només és per al públic anglosaxó. També s'espera que Apple mogui fitxa amb el seu Apple TV i revolucioni el mercat com ho va fer amb l'iPod i l'iPad.

Un altre repte que es planteja a la indústria és com aglutinar continguts de diverses productores i cadenes, sovint enfrontades comercialment, en un sol servei universal.

La lliçó de Napster i la por de l'FBI

Les sèries són el tros més gros del pastís de negoci de les productores i també els vídeos més descarregats. La mansió i els cotxes del propietari de Megaupload donen a entendre que el negoci és rendible. L'existència d'un públic disposat a pagar per comptes premium a Megaupload i a Spotify afebleixen l'argument de la "cultura del tot gratis". S'ha creat un nou mercat per a uns continguts concrets i mentre la indústria no mou fitxa, l'experiència del tancament de Napster el 2001 fa preveure que les descàrregues no acabaran.

De les cendres del gat amb auriculars en va sorgir amb més força el P2P. De moment, el relleu de Megaupload l'agafaran els seus competidors. N'hi ha que ja han pres mesures després de l'operació de l'FBI. Fileserver ha deixat de pagar als usuaris que pujaven els arxius més descarregats i estudia eliminar el contingut amb drets d'autor dels seus servidors. Uploaded.to directament ha bloquejat el seu servei als Estats Units per evitar problemes amb la llei.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut