Imatge d'arxiu del primer ministre escocès, Alex Salmond. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu del primer ministre escocès, Alex Salmond. (Foto: Reuters)
Londres

Espanya vetaria l'ingrés d'una Escòcia independent a la UE per l'impacte a Catalunya i Euskadi

El govern espanyol vetaria la continuïtat d'Escòcia a la Unió Europea si aquest país se separés finalment del Regne Unit, segons publica el diari britànic "The Independent". Madrid actuaria així per por que la independència dels escocesos esperonés i envalentís l'independentisme a Catalunya i el País Basc.

RedaccióActualitzat
L'article cita fonts del Ministeri d'Afers Estrangers britànic, i explica que el govern de Mariano Rajoy ha traslladat el seu malestar a Londres per les repercussions que podria tenir a Espanya un eventual procés d'independència d'Escòcia. Encara que el primer ministre escocès, Alex Salmond, insisteix que Escòcia seria capaç d'unir-se a la Unió Europea després d'un "sí" en un referèndum, els experts mantenen que l'entrada al club europeu no seria automàtica. I és que, per ser membre de la UE, tots els estats hi han d'estar d'acord, explica un membre del Parlament britànic.  En aquest sentit, l'article recorda que Espanya és un dels pocs països que no han reconegut la independència de Kosovo, fet que "va frustrar les ambicions de l'exprovíncia sèrbia d'entrar a la UE"

No obstant això, un portaveu del Partit Nacional Escocès considera "absurd" plantejar que Escòcia podria ser exclosa de la UE. "Escòcia forma part de la UE des de fa gairebé 40 anys". "Una Escòcia independent", diu, formaria part de la unió com a successió i no per adhesió. A més, "no hi ha cap disposició perquè els ciutadans de la UE siguin expulsats."

"The Independent" recull les declaracions del president de la Generalitat, Artur Mas, que fa uns dies va establir alguns paral·lelismes entre Escòcia i Catalunya. Va ser en una entrevista publicada en un altre diari britànic, el "Financial Times", on reivindicava la necessitat del pacte fiscal.









Anar al contingut