Madrid

Sindicats i patronal pacten un augment salarial del 0,5% per a aquest any i del 0,6% per al 2013

Llargues jornades de negociació i contactes permanents han permès als sindicats i a la patronal tancar un principi d'acord en matèria salarial que recull increments màxims per a aquest any de mig punt i del 0,6% per a l'any que ve, defensa els convenis provincials, preveu clàusules de desvinculació i permet a l'empresari distribuir irregularment un 10% de la jornada anual. Les direccions dels sindicats i les patronals han de ratificar aquest dimecres el preacord.

RedaccióActualitzat
Tot i que l'acord no està tancat del tot, sí que està prou encaminat perquè el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el presenti a Brussel·les dilluns que ve.

De fet, s'ha fet un primer pas, però els contactes continuen. Els sindicats i la patronal han arribat a un pacte de salaris, un increment a la baixa de les primeres pretensions sindicals i que situen l'augment per a aquest any del 0,5% i del 0,6 per al 2013.

L'acord, però, va més enllà dels salaris perquè introdueix una clàusula de desvinculació negociada que permetrà a l'empresari no aplicar els acords en matèria d'horaris, treball per torns, sistemes de remuneració, de treball i funcions, sempre que argumenti una disminució d'ingressos, resultats o productivitat.

Pel que fa a l'organització del treball, l'acord preveu que la jornada laboral tingui un còmput anual i es distribueixi de forma irregular. Una fórmula per evitar les hores extres, modificar els horaris diaris i distribuir el 10% de la jornada anual segons les necessitats de l'empresari.

Els òrgans directius de la UGT, Comissions Obreres i la CEOE aprovaran previsiblement aquest dimecres aquest acord que Rajoy presentarà a la cimera europea el pròxim dia 30.

També està previst que el president del govern espanyol presenti la reforma laboral que, previsiblement, divendres tindrà el vistiplau del Consell de Ministres.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut