Los Angeles

Les produccions catalanes "Midnight in Paris" i "Chico i Rita" se'n van als Oscars

Dues produccions catalanes tindran representació en la cerimònia dels Oscars del pròxim 26 de febrer. "Midnight in Paris", dirigida per Woody Allen i produïda per Jaume Roures, opta a quatre estatuetes, entre elles la de millor pel·lícula i millor director. Per la seva part, la pel·lícula "Chico i Rita", de Fernando Trueba i Javier Mariscal, serà finalista en la categoria d'animació. Pel que fa a les més nominades als premis de l'Acadèmia de Hollywood, "Hugo", el film de Martin Scorsese, obté 11 candidatures i desbanca la gran favorita, "The artist", amb 10, com a més nominada.

RedaccióActualitzat
La primera incursió de tot un Martin Scorsese en el cine familiar i en 3D, amb "La invención de Hugo", ha aconseguit ja el favor de les nominacions de Hollywood. París com a escenari, jove protagonista i autòmats farcits de misteri i ni més ni menys que 11 nominacions.

Amb el permís de Scorsese, la catifa vermella dels Oscars, ni que sigui per un dia, podria perdre el color per omplir-se d'aquest gran homenatge al blanc i negre i el pas del cine mut al sonor que és "The artist". L'original proposta francesa s'hi ha plantat optant a 10 estatuetes, entre d'altres al millor film, la direcció de Michel Hazanavicius i els actors Jean Dujardin i Bérenice Béjo.

No els ho posarà gens fàcil George Clooney i el director Alexander Payne amb "Los descendientes". Aquest pare de família que mira de sobreposar-se a les adversitats aspira al seu segon Oscar.

Ara bé, Clooney tindrà en Christopher Plummer un competidor acabat de sortir de l'armari a "Principiantes", on, potser, voldrà guardar-hi la seva primera estatueta.

El film "Moneyball" mirarà d'aconseguir tants Oscars com sigui possible amb Brad Pitt canviant el rumb d'un equip de beisbol de segona, si convé, trencant totes les regles.

Steven Spielberg per partida doble, amb "War Horse", fent cavalcar emocions i tragèdia èpica en plena Primera Guerra Mundial, i també amb "Tintín" aspirant a la millor música, però no a l'Oscar d'animació.

I si l'autèntic cop a la taquilla dels Estats Units l'ha donat "Criadas y señoras", ara, les nominacions no l'han volgut deixar de banda. Aquest drama racial opta, entre d'altres, a millor pel·lícula, i les actuacions de Viola Davis i Octavia Spencer.

També Clint Eastwood queda ben situat en el seu repàs d'una figura com Edgar Hoover, amb Leonardo DiCaprio passant revista de forma estricta.

I la sempre magnífica Meryl Streep, mutada en Margareth Thacher, ja té nominació i Oscar gairebé servit en safata. Això sí, amb permís de Glenn Close, ara versió masculina, a "Albert Nobbs".

Després de ser oblidada als Globus d'Or, "El árbol de la vida" de Terrence Malick, que ha seduït i avorrit a parts iguals crítica i públic, sí que ha donat ara fruits en forma de nominacions.

I "La boda de mi mejor amiga" ha aconseguit seduir amb la comèdia desenfadada i el protagonisme femení com a armes principals.

Nominats de pronòstic clar o incert, veuran resolt l'enigma el proper 26 de febrer, al Kodak Theatre de Hollywood, amb Billy Cristal, de nou com a mestre de cerimònies.

Les dues nominades catalanes

"Midnight in Paris"
competirà per endur-se 4 Oscars en la 84a edició de la gala dels Oscars de l'Acadèmia de Hollywood. El film de producció catalana competirà en les caregories de millor pel·lícula, millor director, millor guió original i millor direcció artística. Escrita i dirigida per Woody Allen, "Midnight in Paris" és una comèdia romàntica que ens trasllada al París dels anys 20.

Una altra pel·lícula de producció catalana i coproduïda per TV3, "Chico i Rita", també està nominada, però en aquest cas a l'Oscar a la millor pel·lícula d'animació. "Chico i Rita" és un llarg i ambiciós projecte concebut a l'estudi de Xavier Mariscal, a Barcelona, que ha tingut Fernando Trueba i Tono Herrando com a codirectors. Ambientada a la Cuba de finals dels anys 40, "Chico i Rita" és una història d'amor a ritme de bolero.

La llista

Millor pel·lícula

"War Horse"
"The Artist"
"Moneyball"
"Los Descendientes"
"El árbol de la vida"
"Midnight in Paris"
"Criadas y señoras"
"La invención de Hugo"
"Extremely Loud and Incredibly Close"

Millor actor
Demian Bichir, "A Better Life"
George Clooney, "The Descendants"
Jean Dujardin, "The Artist"
Gary Oldman, "El talp"
Brad Pitt, "Moneyball"

Millor actriu
Glenn Close, "Albert Nobbs"
Viola Davis, "Criadas y señoras"
Rooney Mara, "The Girl with the Dragon Tattoo"
Meryl Streep, "The Iron Lady"
Michelle Williams, "My Week with Marilyn"

Millor director
Michel Hazanavicius, "The Artist"
Alexander Payne, "Los descendientes"
Martin Scorsese, "La invención de Hugo"
Woody Allen, "Midnight in Paris"
Terrence Malick, "El árbol de la vida"

Millor actor secundari
Kenneth Branagh, "My Week with Marilyn"
Jonah Hill, "Moneyball"
Nick Nolte, "Warrior"
Christopher Plummer, "Principiantes"
Max Von Sydow, "Extremely Loud and Dangerously Close"

Millor actriu secundària
Berenice Bejo, "The Artist"
Jessica Chastain, "Criadas y señoras"
Melissa McCarthy, "Bridesmaids"
Janet McTeer, "Alfred Nobbs"
Octavia Spencer, "Criadas y señoras"

Millor pel·lícula d'animació
A Cat in Paris
Chico i Rita
Kung Fu Panda 2
Puss in Boots
Rango

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut