Davos

Merkel reclama que els països europeus cedeixin "més competències" a la UE

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha reclamat aquest dimecres que els països europeus estiguin diposats a "cedir més competències a Europa" per tal de garantir el futur del projecte europeu. En la inauguració del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, Merkel ha instat alguns països europeus a millorar la competitivitat i s'ha compromès a mantenir el principi de solidaritat a la UE.

RedaccióActualitzat
El Fòrum Econòmic de Davos s'ha obert aquest dimecres amb l'horitzó de debatre sobre el futur del sistema capitalista. En la primera sessió, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha analitzat la situació de la Unió Europea davant de líders polítics, econòmics i empresaris d'arreu del món.

Merkel ha recordat les tensions que hi ha hagut darrerament entre els països europeus arran de la crisi econòmica i financera, però s'ha mostrat optimista i creu que es podran superar. La cancellera ha reconegut que Europa està passant dificultats, però ha considerat que no és l'única regió que té molt a fer.

Li han preguntat sobre la seva idea del futur d'Europa i la cancellera alemanya ha comentat que li agradaria dir a un jove europeu que, d'aquí 20 anys, haurà viscut en diferents països de la UE i que tindrà dret a una jubilació. En aquest sentit, Merkel ha mencionat el desenvolupament d'un àmbit públic europeu tant per a estudiants com per a titulats universitaris i pensionistes.

La mandatària alemanya ha apuntat que, en el futur, la Comissió Europea funcionarà com un govern central i ha afegit que espera que "gairebé tots els països europeus estiguin a l'euro, no tots però gairebé tots", en al·lusió a països com el Regne Unit o Dinamarca.

Soros defensa que Espanya i Itàlia refinancin el deute amb bons a l'1%

En un acte en el marc del Fòrum, el multimilionari George Soros ha considerat que Itàlia i Espanya haurien de refinançar el seu deute emetent lletres del Tresor a una taxa "de l'entorn de l'1%" per reduir de manera instantània l'actual pagament elevat d'interessos i apartar-los "del camí que ha pres Grècia".

L'especulador ha estat molt crític amb el paper que està fent Alemanya i ha subratllat que les retallades pressupostàries i les reformes estructurals per si soles no seran la solució, sinó que "generaran tensions econòmiques i polítiques que poden destruir la UE". Soros també ha dit que les mesures adoptades al desembre pel Banc Central Europeu per pal·liar els problemes de liquiditat a la zona euro són insuficients i ha argumentat que és imprescindible un pla específic per a Espanya i Itàlia que eviti un futur col·lapse de l'euro.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut