Berlín

Rajoy demana que els excedents dels fons europeus es destinin a generar ocupació en la primera reunió amb Merkel

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat aquest dijous que els excedents dels fons europeus es destinin a la creació de llocs de treball. En la primera reunió entre el cap de l'executiu espanyol i la cancellera alemanya, Angela Merkel, Rajoy ha presentat les principals reformes anticrisi que vol aplicar el govern del PP. Durant la trobada, el president espanyol s'ha compromès, una vegada més, a complir amb el dèficit del 4,4% i a emprendre les reformes estructurals que, segons ell, Espanya necessita per crear ocupació.

RedaccióActualitzat
La reunió bilateral entre el president espanyol i la cancellera alemanya ha servit per abordar les reformes anticrisi que preveu aplicar el govern de Mariano Rajoy. El president espanyol, que ha assegurat que Espanya complirà amb l'objectiu del dèficit del 4,4%, ha vist com Merkel donava el vistiplau als esforços que està duent a terme l'executiu per combatre la crisi. Rajoy s'ha compromès a complir amb aquest objectiu, malgrat les previsions de l'FMI, que calcula que s'arribarà al 6,8% i la recessió que augura el Banc d'Espanya.

La principal proposta del president espanyol en la trobada ha estat la de destinar els excedents dels fons estructurals i de cohesió europeus a programes de creació d'ocupació. En la roda de premsa posterior, Rajoy ha explicat que té la intenció de comunicar aquesta proposta al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i fer una ronda amb la resta de socis comunitaris. Merkel ha mostrat el seu suport a aquesta iniciativa i ha garantit que Alemanya serà "flexible" en l'ús dels excedents dels fons.

A banda dels fons europeus, Rajoy també ha defensarà davant de la resta de socis europeus que els directius de les entitats financeres que hagin rebut ajudes públiques tinguin una remuneració harmonitzada a tots els països i "que no excedeixi del que és just, sensat, raonable i respectuós amb els interessos de la gent".

Una altra iniciativa que ha anunciat que vol presentar davant del Consell Europeu extraordinari de la setmana vinent és l'obertura d'un debat sobre el denominat "model austríac" de desocupació, consistent en el fet que cada treballador destini una part de la seva cotització a l'atur a "una petita motxilla" que pugui emportar-se amb ell quan canviï de feina.

Rajoy ha advertit que aquest 2012 serà un any dur, ja que les reformes que es posaran en marxa –com la laboral o la del sistema financer- no tindran resultats immediats.

Merkel nega que l'austeritat sigui l'única solució

Per primera vegada, la cancellera alemanya ha reconegut que en la cimera europea de dilluns vinent es podria deixar de banda l'austeritat i començar a parlar de creixement i de creació de llocs de treball. Merkel ha considerat que comptar amb uns pressupostos sòlids i impulsar el creixement no són idees contraposades i ha recalcat que "fan falta les dues coses".

Aquest dimecres, des del Fòrum de Davos, Merkel va reclamar que alguns països europeus cedeixin més competències a la Unió Europea.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut