Madrid

Montoro avança que l'última EPA del 2011 dirà que hi ha 5,4 milions de parats

Hi ha 5,4 milions de parats. Ho ha anunciat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, avançant la dada que aquest divendres sortirà publicada a l'última enquesta de població activa (EPA) del 2011. Montoro ho ha assegurat durant la seva primera intervenció en la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques del Congrés, on ha dit que aquesta és "la pitjor de les cares" de la crisi econòmica. "Aquesta xifra ha fet perdre la confiança al conjunt dels 47 milions de ciutadans que viuen a Espanya", ha dit, després d'assegurar que la política del govern espanyol està orientada justament a recuperar aquesta confiança i generar ocupació.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha descartat que el govern espanyol torni a apujar impostos en el futur i ha dit que, ben al contrari, preparen baixades fiscals de cara al primer trimestre de l'any.

Montoro ha dit que les mesures que es volen aprovar estan centrades en el suport als emprenedors, amb rebaixes impositives, i que es mantindrà durant els pròxims exercicis els tipus reduïts de l'impost de societats per a les pimes que creïn o mantinguin llocs de treball. A més, millorarà el tractament fiscal pels beneficis de les empreses que els reinverteixen en el propi negoci.

Pel que fa a la pujada d'impostos aprovada pel govern del PP en arribar al poder, Montoro ha assegurat que es va fer per demostrar la fermesa de l'executiu dins i fora d'Espanya a l'hora de lluitar contra el dèficit, i que com que són "moderades" no haurien d'interrompre "de cap manera" la recuperació de l'economia i el consum.

Per últim, Montoro ha dit que revisarà l'IRPF per adequar-lo a la realitat de les famílies. Concretament, s'elevarà el mínim personal i familiar de l'impost sobre la renda que queda exempt de tributar, tenint en compte que és la quantitat mínima que cal per a les necessitats bàsiques del contribuent.

Els objectius de dèficit, a revisió

Durant els últims dies s'ha parlat molt del 4,4% de dèficit que Espanya ha d'assolir el 2012, segons va pactar amb la UE. La fita es preveu molt complicada ja que el dèficit era el 2011 del 8%. A més, les últimes previsions de l'FMI no són gaire optimistes i auguren que  l'endeutament es redueixi, però que quedi en el 6,8% el 2012.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, veu "clar" que, davant d'un context de creixement negatiu com el que es veu venir, Europa revisarà les previsions de creixement i modificarà els objectius de dèficit plantejats. "No és que confiï, és que està clar", ha assenyalat el ministre. Tot i això, en la línia de les declaracions d'altres ministres i del mateix president del govern espanyol, Montoro ha mesurat molt bé les seves paraules i ha reiterat que Espanya complirà l'objectiu que li marqui Brussel·les, un objectiu que, a l'espera que canviï, de moment, segueix set del 4,4%.

Montoro ha demanat a la Comissió Europea que acceleri l'actualització de les seves previsions econòmiques per plantejar un escenari comú, que serà "decisiu" a l'hora de formular la nova política pressupostària. El ministre ha ressaltat que el govern vol ser "realista" i, per tant, elaborar polítiques realistes per sortir de la crisi. "Estic segur que ningú té interès, ni a Europa ni enlloc, a posar escenaris de creixement que no es compliran".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut