Barcelona

Imma Monsó guanya el Premi Ramon Llull amb la novel·la "La dona veloç"

L'escriptora Imma Monsó ha guanyat el XXXII Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la "La dona veloç", una metàfora sobre la insatisfacció que causa la rapidesa amb què es viu en l'actualitat. Monsó, que va inscriure la seva obra al concurs amb el títol "Serem breus" i el pseudònim Alícia Nes, ha explicat que allò instantani i la immediatesa que tot ho impregnen s'han arribat a convertir en "un dels problemes més grans", perquè dificulten l'adaptació a l'entorn.

RedaccióActualitzat
L'autora ha assenyalat que la seva obra és una invitació a reflexionar sobre la "dictadura del temps" i la capacitat d'anàlisi. Monsó ho fa a través de la vida d'una psicòloga de 48 anys que "Té una percepció del temps distorsionada i imprimeix aquest ritme a la seva vida". Viu obsessionada a aprofitar el temps. La protagonista lluita contra la contradicció que suposa viure sota el lema "com més aviat millor" i una vocació de dona contemplativa, cosa que la condueix a patir un trastorn. L'obra es converteix així en "una metàfora dels temps que vivim" i "el ritme veloç és la font de tots els problemes", en paraules de l'escriptora.

El jurat ha valorat especialment la construcció d'uns "personatges fascinants" que es van arrodonint a mesura que avança l'obra. També ha destacat la importància que cobra en la novel·la percepció del temps, una temàtica actual i sobre la qual no s'ha escrit gaire.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit l'acte de lliurament del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2012, que enguany organitzen conjuntament el Govern de la Generalitat i l'Editorial Planeta. També hi ha assistit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el ministre de Cultura d'Andorra, Albert Esteve, i el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, entre altres.

En l'acte, que ha conduït la periodista de TV3 Ariadna Oltra, hi ha intervingut l'actriu Rosa Novell, que ha llegit un fragment de l'obra guardonada amb el primer Premi Ramon Llull, i els escriptors i membres del jurat Pere Gimferrer i Gemma Lienas, que han llegit l'acta on s'ha donat a conèixer el nom de la premiada.

Biografia


Imma Monsó i Fornell (Lleida, 1959) és escriptora i professora de llengües estrangeres. Va fer estudis de Filologia Francesa i es va especialitzar en lingüística aplicada a les universitats d'Estrasburg i Caen.

La seva trajectòria com a narradora comença el 1996, amb el llibre de contes "Si és no és", que havia rebut el Premi Ribera d'Ebre. També aquest any publicava la novel·la "No se sap mai" (1996). A partir d'aquests dos llibres, Monsó passa a ser considerada com una de les escriptores de més vàlua de la seva generació literària. Tot això es confirma l'any 1998 amb la novel·la "Com unes vacances", premi Prudenci Bertrana i premi Cavall Verd de la Crítica Catalana.

El 2001 publica la novel·la "Tot un caràcter" i més tard es dedica al gènere del conte i la narració curta, que havia estat la seva primera opció. Durant els últims anys han vist la llum dos llibres d'aquest gènere, "Millor que no m'ho expliquis" (2003) i "Marxem, papà. Aquí no ens hi volen" (2004). També ha publicat un estudi en clau irònica sobre les semblances entre el poble català i el japonès, "Hi són, però no els veus" (2004). Bona part de la seva obra ha estat traduïda al castellà, a les editorials Tusquets i Alfaguara. També en aquesta llengua, lectors i crítica han dispensat una molt favorable acollida a la seva narrativa.

És sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut