Imatge de Garzón durant el primer judici per les escoltes de la trama Gürtel (Foto: Reuters)
La causa pels cursos de Nova York és una de les tres que té obertes Garzón. (Foto: Reuters)
Madrid

El Suprem veu indicis d'un delicte de suborn impropi per part de Garzón en el patrocini de cursos a Nova York

Baltasar Garzón hauria comès un delicte de suborn impropi en el finançament dels cursos que va fer a Nova York. Aquesta és la conclusió del magistrat del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, en la instrucció de la causa oberta sobre Garzón. La resolució veu motius per jutjar el magistrat per demanar presumptament a diverses empreses que patrocinessin la seva estada a la ciutat nord-americana. Això pot comportar que l'exmagistrat de l'Audiència Nacional s'assegui per tercera vegada al banc dels acusats.

RedaccióActualitzat
Baltasar Garzón va fer una sèrie de cursos a la Universitat de Nova York, durant el 2005 i el 2006. El jutge Manuel Marchena ha acabat la instrucció de la causa i considera que hi ha indicis de la comissió d'un delicte de suborn impropi.

Aquest tipus de delicte implica que el beneficiari del suborn no en treu un rendiment econòmic, però sí un benefici personal. És el mateix delicte pel qual s'imputava l'expresident valencià Francisco Camps pel cas dels vestits de la trama Gürtel i del qual va sortir indemne.

Garzón va declarar el mes desembre per segona vegada sobre el cas dels cursos. El magistrat va tornar a negar davant el jutge Marchena que hagués sol·licitat cap patrocini al Banc Santander i a altres empreses com la petrolera Cepsa, Endesa, BBVA i Telefónica perquè patrocinessin els cursos en els quals va participar mentre gaudia d'una llicència d'estudis que li va concedir el Consell General del Poder Judicial.

Presumptament, Garzón hauria demanat el patrocini de més d'un milió de dòlars a les empreses.

Tercera causa oberta

La resolució del jutge Marchena suposa un pas més en el procediment pel cas dels cursos. Ara, les parts tenen deu dies per formular una acusació o una petició de sobreseïment.

La fiscalia no ha vingut acusant en aquest procediment, pel qual és probable que insisteixi en el seu arxiu, mentre que l'acusació popular, exercida pels advocats José Luis Mazón i Encarnación Martínez, sol·licitaran el seu processament.

Amb la resolució del jutge, però, tot fa pensar que el judici tirarà endavant. Si això passa, Garzón s'hauria de seure al banc dels acusats per tercera vegada en la seva carrera.

Garzón ja s'ha assegut al banc dels acusats per prevaricació per ordenar les escoltes als detinguts pel "cas Gürtel". A més, el jutge s'enfronta a un altre càrrec de prevaricació per haver-se declarat competent per investigar els crims dels franquisme.
Anar al contingut