L'arquebisbe Vigano va descobrir, al Vaticà, concessions d'obres atorgades irregularment.
L'arquebisbe Vigano va descobrir, al Vaticà, concessions d'obres atorgades irregularment.
Ciutat del Vaticà

Un escàndol de corrupció per unes concessions de contractes d'obres esquitxa el Vaticà

El Vaticà s'ha vist esquitxat per un escàndol de corrupció després que una investigació de la televisió italiana revelés que un antic alt càrrec vaticà va ser traslladat contra la seva voluntat quan va descobrir irregularitats en la concessió de contractes. L'arquebisbe Carlo Maria Vigano, secretari general del govern de la Ciutat del Vaticà fins fa tres mesos, va alertar sobre diverses concessions d'obres atorgades irregularment i amb costos inversemblants sempre a les mateixes empreses.

RedaccióActualitzat
El programa "Els Intocables" de la cadena La 7 va fer públiques diverses cartes enviades l'any passat per l'arquebisbe Vigano a diversos superiors, incloent-hi el papa Benet XVI. L'arquebisbe va descobrir aquestes irregularitats quan treballava en les finances de la Santa Seu. Aquestes concessions, entre les quals hi havia fins i tot la del pessebre anual, van suposar per al Vaticà unes pèrdues de vuit milions d'euros només l'any 2009.

En una de les cartes, Vigano hauria dit al papa que els banquers que integren el Comitè de Finances i Gestió del Governatorato (com es coneix el govern del Vaticà) "es preocupen més dels seus interessos que dels nostres". L'arquebisbe, que tenia l'encàrrec de sanejar les finances vaticanes, va escriure que "mai no hauria pensat trobar-me una situació tan desastrosa".

En una altra missiva, deia a Benet XVI: "que jo fos traslladat causaria desconcert en tots aquells que van creure que era possible sanejar tantes situacions de corrupció i prevaricació radicades des de fa temps en la gestió de les diferents direccions" de l'administració vaticana.

El programa de televisió va assegurar que, amb la seva política de rigor, Vigano es va guanyar molts enemics i que, per aquest motiu, al mes d'octubre va ser nomenat nunci papal als Estats Units. Per al portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, aquest nomenament per a la nunciatura més important del Vaticà demostra "l'estima i confiança" que té el papa cap a l'arquebisbe.

El Vaticà ha confirmat que les cartes eren autèntiques, tot i que ha expressat la seva "tristesa pel fet que s'hagin publicat documents secrets" i no descarta denunciar la cadena que ha emès la informació.



Anar al contingut