Barcelona

Spanair confirma la suspensió d'operacions i anuncia que presentarà concurs de creditors

Spanair ha deixat d'operar aquesta nit pels seus problemes financers. Així ho ha decidit el consell d'administració de l'aerolínia catalana, que s'ha reunit tota la tarda de divendres després del fracàs de les negociacions amb Qatar Airways. La direcció de Spanair ha anunciat que la setmana vinent presentarà concurs de creditors, l'antiga suspensió de pagaments. Ara, l'aerolínia negocia amb altres companyies com recol·loca els passatgers afectats i assegura que es tornarà els diners als usuaris que hagin comprat els seus bitllets amb l'assegurança, però no els de la resta.

RedaccióActualitzat
Des de les sis de la tarda de divendres, Spanair ja no venia bitllets per internet i cancel·lava el vol de la nit amb destinació València. Per la seva banda, Aena posava en marxa un dispositiu perquè altres companyies com Easyjet, Ryanair i Vueling assumissin els vols que deixés de fer l'aerolínia catalana.

"La companyia", a través d'una nota, opta "pel cessament dels seus vols com a mesura de prudència i seguretat" i assegura que es prendran "totes les mesures legals pertinents". També demana que les persones que no hagin de viatjar s'abstinguin d'anar a l'aeroport a demanar informació, per evitar col·lapses. En les pròximes hores es donaran detalls de com redreçar la situació dels afectats amb bitllets comprats. La companyia ha disposat un telèfon per poder atendre els passatgers afectats, el 902 13 14 15.

El cessament de l'activitat d'Spanair afectarà uns 22.000 passatgers només aquest cap de setmana. La nit de divendres, en quedaran a terra uns 300.

Coordinació del transport alternatiu

El ministeri de Foment ja donava per fet el cessament de Spanair moments abans que la companyia fes pública la nota. Així, el departament que dirigeix Ana Pastor exigia a l'aerolínia el compliment de les seves obligacions amb els passatgers, tal com estableix la legislació vigent, alhora que li requeria per escrit la comunicació immediata dels seus plans concrets d'actuació. El ministeri ha constituït a Barcelona un comitè de coordinació i seguiment permanent per garantir els drets dels viatgers afectats i ha recordat a Spanair que té l'obligació d'atendre els usuaris que es puguin veure perjudicats, així com de garantir la seva assistència, el reemborsament del bitllet o facilitar-los un transport alternatiu, la prestació d'informació i, si escau, la compensació que correspongui. Foment ha aprofitat per recordar que l'autoritat responsable de l'atenció a les reclamacions dels passatgers afectats davant d'un cas de cancel·lació és l'Agència Estatal de Seguretat Aèria, dependent d'aquest ministeri.

Dret dels passatgers a reclamar

Per la seva banda, el ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, a través de l'Institut Nacional de Consum (INC), ha recordat als passatgers de Spanair que tenen dret a reclamar. Així, aquells que hagin adquirit un paquet de viatge tenen dret a so·licitar un transport alternatiu a la companyia i a l'Agència de Seguretat Aèria (AESA), i aquells usuaris als quals no se'ls pugui proporcionar aquest transport tenen dret a reclamar la devolució dels pagaments que hagin avançat. Segons el ministeri, en primer lloc s'han d'adreçar a la pròpia companyia aèria i, si no reben resposta, han de presentar una reclamació a l'AESA.

Per gestionar les reclamacions, l'INC recomana conservar sempre el títol de transport, la targeta d'embarcament i els correus electrònics que hagin intercanviat amb la companyia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut