Barcelona

Milers de persones es manifesten a Barcelona, Tarragona i Lleida contra les retallades i l'augment de tarifes

Unes 150.000 persones, segons els organitzadors i unes 15.000 segons la Conselleria d'Interior, s'han manifestat aquest dissabte a la tarda al centre de Barcelona per protestar contra les retallades, amb el lema "contra la dictadura financera". La marxa ha estat convocada per la Plataforma Prou Retallades i el Fòrum Social Català, que engloben centenars d'entitats i que diuen que, a partir d'ara, engegaran un gran debat per plantejar altres solucions a la crisi.

RedaccióActualitzat
La manifestació ha començat a la plaça de Catalunya i ha acabat al Parc de la Ciutadella amb la lectura d'un manifest amb què s'ha volut denunciar que la crisi ha posat de manifest la precarietat de l'estat del benestar. Una de les grans pancartes té la llegenda "Prou retallades. Defensem el servei públic".

A la convocatòria del Fòrum Social Català, s'hi han afegit més de 300 entitats. Tot i que era una convocatòria sense banderes ni sigles, els sindicats i la majoria dels partits de l'oposició al Parlament també s'hi han afegit.

Durant el recorregut, Josep Maria Álvarez (UGT) ha defensat no resignar-se davant una política que retalla drets als ciutadans, per als quals l'educació i la sanitat no seran els mateixos que fins ara, i ha afegit: "El govern tindrà majoria, però el carrer continuarà contestant, dia sí i dia també, a unes polítiques que no van enlloc ".

Joan Carles Gallego (CCOO) ha justificat la manifestació com a altaveu perquè s'entengui "una política injusta de retalls inútils i absurds" que no ajuden a reactivar l'economia i generen una aturada esgarrifosa - ha dit -, i ha reclamat com alternativa reactivar l'economia i crear ocupació, i aplicar reformes fiscals.

El socialista Jordi Hereu ha admès que tota la societat ha de fer sacrificis, especialment qui té més, però ha afirmat que "només amb retallades s'anirà a cap lloc", i ha recordat que aquesta setmana s'han sabut les pitjors dades de l'atur des de fa anys.

L'ecosocialista Joan Herrera s'ha mostrat "contra la dictadura dels mercats, que, quan s'aplica, comencen a retallar i generar atur com ningú"; ha defensat no retallar sinó redistribuir i fer que pagui més qui més tingui; ha criticat el president de la Generalitat, i ha demanat "reorientar aquesta política absurda que genera tant sacrifici, malestar i un trencament de la cohesió social".

Oriol Junqueras ha estat contundent: "Som aquí contra l'espoliació social per a la majoria de ciutadans, l'abús del sector bancari sobre el productiu, el d'empreses que reben grans concessions públiques sobre les pimes, contra el frau fiscal i l'espoli fiscal".

Per Albert Rivera, no s'han de retallar drets socials, sinó estructures polítiques i subvencions, i ha defensat que la sanitat, l'educació, la justícia i la seguretat "no estan en venda", mentre que el president català està dirigint el govern contra els interessos de la immensa majoria.

També hi han assistit representants de col·lectius afectats per les retallades, com el sanitari i el d'ensenyament.

Un reduït grup de manifestants ha forçat una de les portes del parc de la Ciutadella i ha aconseguit accedir-hi fins a la façana per feixar una pancarta reivindicativa. Aquesta acció no ha tingut més conseqüències.

Les protestes s'han repetit a Tarragona, Lleida i, al migdia, a Girona.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut