Imatge d'un ordinador (Foto: Reuters)
La iniciativa és part de l'assignatura de Tecnologia (Foto: Reuters)
Madrid

La Policia Nacional deté 270 persones el 2011 per injúries i calúmnies a internet

Agents de la Brigada d'Investigació Tecnològica (BIT) de la Policia Nacional van detenir l'any 2011 270 persones per delictes d'injúries i calúmnies a través d'internet, segons ha explicat l'inspector en cap d'aquesta unitat policial, Enrique Rodríguez. Amb motiu del dia europeu de protecció de dades, Rodríguez ha detallat les últimes actuacions policials relatives a delictes de privacitat. En aquest sentit, ha ressaltat l'augment de denúncies per aquest delicte, si bé tant les empreses com els usuaris "s'estan conscienciant" de la importància de configurar bé l'opció de privacitat en les seves pàgines.

RedaccióActualitzat
En total, la central de la BIT ha atès l'últim any més de 300 casos d'usurpació d'estat civil.

L'objectiu d'aquests atacs és el d'obtenir lucre econòmic (petició de transferència econòmica o petició de pagament) o "fer mal" a la persona o entitat, a més de la seva imatge (anuncis o posar a internet determinades afirmacions fent-se passar per un altre).

El robatori de dades i suplantació de personalitat sol provenir "sempre" de l'entorn molt pròxim a la víctima i els casos es produeixen "de manera molt majoritària" entre menors d'edat i és un origen "freqüent" de casos de "grooming" (intent de xantatge via internet per obtenir-gairebé sempre-imatges sexuals de la víctima).

El Dia Internacional de Privadesa se celebra aquest 28 de gener. Es tracta d'un dia en què es pretén promoure més consciència per part dels usuaris respecte a la privacitat de les seves dades, sobretot a internet.

En els últims dies s'han produït importants moviments en aquesta matèria per part de pesos pesants de la indústria com Google i d'entitats importants com el Consell Europeu.

Google ha reformat la seva política de privacitat per unificar la de tots els seus serveis en una de sola. Per la seva banda, la Comissió Europea ha presentat noves normes, pendents d'aprovació, per millorar la protecció de la privacitat de les dades dels usuaris i castigar de manera més severa les empreses que les incompleixin.

Encara que la privacitat pot afectar qualsevol tipus de dada d'usuaris, amb internet i els múltiples serveis en línia han aparegut nous reptes. La intenció d'aquest dia és que els usuaris es plantegin preguntes com: "qui recull les dades? Què en fan?  Com les comparteix? Però, sobretot, com em puc protegir?".

Una de les companyies que ha volgut facilitar recomanacions als usuaris en el Dia Internacional de la Privacitat ha estat Ontinet. La companyia ha emès un comunicat encapçalat per la premissa que "el que es comparteix a la xarxa, es queda a la xarxa". És curiós: els usuaris tenen una falsa sensació de seguretat i de privacitat quan utilitzen internet, com si la barrera de l'ordinador que separa el món virtual del real fos un escut protector capaç de delimitar perfectament les dues activitats. I no és així, i ara menys que mai".

Per garantir la privacitat de les dades, des Ontinet recomanen seguir una sèrie de passos. Els usuaris han d'acatar comportaments bàsics i bones maneres, controlar la informació que comparteixen, valorar els llocs on es comparteix informació, pensar en el futur i en la possible utilització que se li podria donar a la informació i, sobretot, tenir cura i protegir la identitat digital.

Per garantir la integritat de les dades en línia ja publicades, Kaspersky destaca la necessitat de comptar amb una solució de seguretat actualitzada, la precaució a l'hora d'obrir arxius desconeguts, extremar la precaució amb correus de destinataris no identificats, disposar de còpies de seguretat i escollir una bona contrasenya que protegeixi la informació.

Anar al contingut