Disturbis al Senegal
Disturbis al Senegal
Dakar

Tensió al Senegal amb la validació de les candidatures per a les eleccions, que deixa fora el cantant Youssou N'Dour

Al Senegal, el país més influent de l'oest d'Àfrica, la revolta popular ha anat pujat de to reclamant la dimissió del president, Abdoulaye Wade. Les forces de seguretat han obert una investigació per la mort d'un policia a la capital, Dakar, a causa dels greus disturbis al carrer.

RedaccióActualitzat
El detonant de les protestes ha estat la validació de candidatures per a les eleccions presidencials de finals de febrer. El Tribunal Constitucional ha apartat de la cursa el famós cantant Youssou N'Dour. En canvi, ha autoritzat el president a optar a un tercer mandat.

L'activista senegalès prodrets humans i coordinador del Moviment del 23 de Juny (M-23), Alioune Tine, ha estat detingut en relació amb la mort d'un policia durant les protestes de divendres a Dakar contra la candidatura del president del Senegal, Abdoulaye Wade, a les eleccions del mes que ve.

Tine, un dels líders del M-23, moviment que va convocar les protestes, va ser portat a la Divisió d'Investigacions Criminals (DIC) de Dakar, on va arribar acompanyat del seu advocat i envoltat d'un notable desplegament de les forces de seguretat.

El detingut, president de la Trobada Africana per la Defensa dels Drets Humans (RADDHO), ha tingut un paper rellevant en la mobilització contra la candidatura de Wade a les eleccions presidencials del 26 de febrer.

L'activista ja va ser víctima el 23 de juny de l'any passat de l'agressió d'uns individus pròxims al governant Partit Democràtic Senegalès (PDS).

A causa de les greus ferides d'aquesta agressió, Tine va estar ingressat a la unitat de cures intensives de l'Hospital Principal de Dakar durant gairebé quinze dies.

Tot i que han estat identificats, els autors de l'agressió estan en llibertat, ja que el cas encara no ha arribat als tribunals.

Els disturbis de divendres van passar després que el Consell Constitucional, màxima instància judicial del país, va publicar la llista dels 14 candidats que poden concórrer a les eleccions, cosa que va desembocar en una onada de violència després de conèixer-se que Wade podrà optar a un tercer mandat, després de 12 anys en el poder.

Les protestes i la violència van esclatar als carrers just després de l'anunci de la llista de candidats, quan la policia va intentar dispersar amb gasos lacrimògens milers de seguidors de l'oposició a l'emblemàtica plaça de l'Obelisc per impedir la candidatura de Wade, que consideren inconstitucional.

Després, els incidents es van estendre a diversos barris de la capital i a localitats de l'interior del país, com Thies, Kaolack, Mbour, Louga i Matam.

La capital senegalesa recupera avui la normalitat, encara que les forces de seguretat estan vigilant punts estratègics de la ciutat per prevenir una possible represa de la violència.

La Unió Europea (UE), els Estats Units i la Comunitat Econòmica dels Estats d'Àfrica Occidental (CEDEAO) han fet avui una crida a la calma, instant els responsables polítics a acceptar el veredicte del Consell.
Anar al contingut