Brussel·les

Rajoy s'estrena en una cimera europea que confia que relaxi els objectius de dèficit

Els caps d'Estat i de govern es reuneixen des d'aquesta tarda a Brussel·les amb la crisi del deute i l'elevat índex d'atur un altre cop sobre la taula. El president espanyol, Mariano Rajoy, s'estrena en una reunió dels 27 a què arriba amb el vistiplau de la cancellera Angela Merkel a les seves polítiques d'austeritat. Rajoy confia que la trobada serveixi per relaxar els objectius del dèficit i, en aquest sentit compta amb la bona disposició de Durao Barroso. A la reunió es tractarà també la situació de Grècia i la polèmica suscitada per les intencions de Berlín d'enviar supervisors als seus omptes.

RedaccióActualitzat
La complicada situació econòmica marca la cimera de caps d'Estat i de govern de la Unió Europea, que té lloc aquest dilluns a Brussel·les i en la qual s'han d'abordar assumptes com ara la crisi del deute, la situació de Grècia, el fons de rescat europeu permanent i els objectius del dèficit.

El president espanyol, Mariano Rajoy, s'estrena avui en una reunió dels 27 a què arriba amb l'aval de la cancellera Angela Merkel amb les seves reformes i amb la confiança que la cita serveixi per revisar els objectius del dèficit, ara mateix fixat en el 4,4% del PIB per a 2012. El govern espanyol, que sempre ha dit públicament que complirà el que marqui Brussel·les, també ha assenyalat últimament que aquestes previsions es calculaven amb unes dades de creixement per a l'economia espanyola que s'han revisat i un dèficit del 6% el 2011, que finalment es va situar en el 8%.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, no ha destartat la possibilitat de renegociar l'objectiu de dèficit públic d'Espanya per al 2012 i 2013. Barroso no ha descartat flexibilitzar-lo i donar més marge al govern espanyol. "Seria convenient discutir la situació d'Espanya" amb la resta dels 27, "jo ara aquí no puc anar més enllà i entrar en detalls, però hi haurà una discussió sobre les condicions", ha reconegut Barroso, després de reunir-se amb el president espanyol

Barroso també ha exigit a Rajoy més mesures d'austeritat
mentre que el president espanyol s'ha compromès a mantenir el calendari per a l'aprovació dels pressupostos en març i ha garantit que s'aprovarà la reforma laboral en les pròximes setmanes. El president del govern espanyol ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb Barroso aquest migdia, abans de la trobada dels 27.

A la cimera d'avui, també està previst que s'aprovi, finalment, el fons de rescat europeu permanent i s'abordaran les mesures d'austeritat que apliquen els diferents països. Més enllà de l'austeritat i el rigor pressupostari, però, els 27 aprofitaran la calma dels mercats d'aquests dies per plantejar mesures de creixement i de creació d'ocupació. El govern espanyol i l'eix francoalemany volen que els excedents comunitaris es destinin a combatre l'atur.

La precària situació econòmica de Grècia també pot acaparar l'atenció de la cimera, tot i que no és a l'agenda. Les autoritats gregues assisteixen a la cimera molestes per la intenció d'Alemanya de controlar, amb dret de veto, els seus comptes. Grècia s'hauria de comprometre, per llei, a pagar primer els deutes contrets amb els creditors internacionals abans que els funcionaris o les pensions. Atenes ho veu com una ingerència en la seva dignitat nacional.

I mentre tots aquests temes ocupen els líders europeus, a la capital belga hi haurà protestes, en el marc d'una vaga general convocada contra les mesures d'austeritat que està imposant la Unió Europea. Amb els carrers bloquejats, els líders europeus podrien veure's forçats a arribar fins a la seu del consell en helicòpter.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut