Brussel·les

Rajoy diu que la reforma laboral li costarà una vaga general

Mariano Rajoy ha assumit davant dels seus homòlegs europeus que la reforma laboral li costarà la convocatòria d'una vaga general. Rajoy ha donat per feta aquesta mobilització en la conversa informal que ha tingut amb el primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, i que ha transcendit gràcies a un micro obert. Preguntat pels periodistes, en una roda de premsa posterior al consell, Rajoy ha justificat les seves paraules assegurant que al PSOE també li van fer una vaga general per una reforma "que no va servir per res".

RedaccióActualitzat
El president espanyol és "conscient" que hi haurà parts de la reforma que no agradaran ni als empresaris ni als sindicats i que això, podria provocar mobilitzacions, com li va passar al govern socialista. És lògic i raonable que quan un govern pren decisions, doncs pensi si aquestes decisions poden generar descontentament. Sé que moltes de les decisions que hem pres i que prendrem, no agradaran a molta gent".

"Crec que una reforma laboral és imprescindible. La demana tothom i la demanen els espanyols". El president espanyol ha elogiat l'acord salarial aconseguit per empresaris i sindicats la setmana passada, però ha recordat que aquest consens no ha estat possible en els assumptes sobre la reforma laboral. Ara li toca al govern aprovar una llei al respecte, perquè "cal fer una reforma per crear ocupació" i perquè la legislació sigui "més flexible".Tot i el malestar que les reformes puguin causar, Rajoy espera que imperi "el sentit comú" quan el govern aprovi la reforma laboral d'aquí a dues setmanes.

La conversa amb el seu homòleg finlandès no ha estat l'única que han captat els micròfons. En una altra conversa prèvia al començament de la cimera, Rajoy ha explicat al primer ministre holandès, Mark Rutte, que la situació "és dura" i que encara es prolongarà, i també que s'ha trobat "una herència molt complicada" i un dèficit de més del 8 per cent.

L'objectiu de dèficit es podria flexibilitzar

Al matí, abans del començament de la seva primera cimera europea com a president del govern, Rajoy s'ha reunit amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en una trobada bilateral per mirar d'impulsar l'economia i lluitar contra l'atur. En unes declaracions en una conferència de premsa conjunta, Barroso no ha descartat flexibilitzar l'objectiu de reducció del dèficit per a Espanya el 2012 per ajustar-lo al nou escenari de recessió, tal com reclama el nou govern, i ha donat a entendre que aquesta qüestió serà discutida pels ministres d'Economia de la UE.

Espanya s'ha compromès davant la UE a reduir el seu dèficit des del 8% de l'any passat -xifra que suposa una desviació de 2 punts respecte al previst inicialment del 6%- al 4,4% del PIB el 2012. No obstant això, aquest objectiu es va pactar amb unes previsions que auguraven que l'economia espanyola creixeria aquest any, mentre que les últimes xifres del Fons Monetari Internacional i del Banc d'Espanya vaticinen una recessió.

"Seria convenient ara tenir una discussió, que es farà en el marc de l'Eurogrup i de l'Ecofin sobre la situació a Espanya. Jo aquí no puc ara donar més detall sobre això. Hi haurà una discussió sobre les condicions", ha dit Barroso al ser preguntat per la possibilitat de donar més temps a Espanya per reduir el seu dèficit. "Espanya és essencial per a l'estabilitat de la zona de l'euro. És important que el nou govern estableixi un diàleg constructiu amb els seus socis europeus, inclosa la Comissió, i exposi els seus plans de reforma de manera detallada amb el calendari corresponent".

Barroso ha reclamat a Rajoy que emprengui "de manera urgent" l'"aprovació i aplicació de mesures de reforma concretes i ambicioses, sobretot pel que fa al mercat de treball i al sector financer". "Les mesures d'urgència adoptades el 30 de desembre, equivalents al voltant de l'1,4% del PIB per tal de rectificar almenys parcialment la desviació de dèficit del 2011, són molt importants. No obstant això, ara s'han de fer esforços per contenir el dèficit públic el 2012".

La reforma financera s'aprovarà divendres, i la laboral, el divendres de la setmana vinent

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha respòs Barroso assegurant que la reforma del sector financer s'aprovarà en el consell de ministres de divendres, 3 de febrer, i que la del mercat laboral veurà la llum tot seguit, al llarg del mes de febrer. Rajoy no ha donat detalls sobre una reforma financera que, pel que se sap, incrementarà les exigències de provisió a la banca en uns 50.000 milions d'euros per tal d'afrontar eventuals pèrdues per la seva exposició al 'totxo'. El govern permetrà a les entitats financeres triar entre la possibilitat de carregar les noves exigències de provisió sobre els beneficis o sobre el capital per sanejar els seus balanços. Concretament, estudia donar un termini de dos anys a les que decideixin carregar les provisions sobre els beneficis, i establir un període inferior per a les que les dedueixin del capital, segons ha transcendit de fonts financeres.

Pel que fa a la reforma laboral, Rajoy ha insistit que el govern l'aprovarà "al febrer", encara que no ha concretat cap data. Si es té en compte el termini de tres setmanes que es va donar l'executiu per tirar endavant el gruix del seu programa de reformes, és previsible que la del mercat de treball s'aprovi en el Consell de Ministres del 10 de febrer.

Rajoy ha deixat clar també que no es planteja avançar l'elaboració del pressupost per al 2012
, previst per al mes de març, tot i les pressions de la UE perquè el presenti abans. El president del govern espanyol ha explicat que esperarà que la Comissió presenti les seves previsions econòmiques el 23 de febrer. "A partir d'aquí, nosaltres farem les nostres, aprovarem el sostre de despesa i després presentarem els pressupostos, on continuarem en el camí de reducció del dèficit que hem iniciat el 30 de desembre".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut