Madrid

Wert substitueix Educació per a la Ciutadania per Educació Cívica i Constitucional

L'assignatura d'Educació per a la Ciutadania passarà a la història. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha anunciat al Congrés que suprimirà l'assignatura que va impulsar l'executiu de Zapatero i la rellevarà per una altra batejada com a Educació Cívica i Constitucional. Un altre dels canvis que Wert ha explicat en comissió al Congrés és que tant el Batxillerat com la Formació Professional duraran 3 anys. El ministre també ha defensat el dret dels pares a escollir la llengua llengua vehicular en l'ensenyament dels seus fills a qualsevol autonomia.

RedaccióActualitzat
José Ignacio Wert ha justificat que la nova assignatura tindrà com a base un temari "lliure de qüestions controvertides i susceptibles de caure en l'adoctrinament ideològic". Segons ha dit, Educació Cívica i Constitucional "ha de proporcionar el coneixement de la Constitució com a norma suprema que regeix la convivència" i fixa les "regles del joc mitjançant les quals es crea una societat democràtica i pluralista".

L'anunci ha tingut un fort ressò a Twitter, fins al punt que tres de les etiquetes més populars aquest dimarts a la tarda hi estaven relacionades. A banda del nom de l'assignatura, s'han convertit en "trending topic" les etiquetes "ciudadanía" i la més irònica "asignaturasPP", que també s'ha situat entre les més utilitzades a Catalunya, segons Twit.cat.

Respecte dels canvis a l'educació secundària, el ministre ha explicat que hi haurà una "reforma profunda encaminada a dotar-la de més flexibilitat". Com ja havien avançat el mateix Wert als consellers del ram i Mariano Rajoy al debat d'investidura, continuarà sent obligatòria l'escolarització fins als 16 anys, però en compes de fer-ne 4 d'ESO i 2 de Batxillerat o de Formació Professional de grau mitjà, l'estructura serà de "tres anys de secundària comuna més tres de Batxillerat o FP".

Wert també ha anunciat que vetllarà perquè els pares puguin triar la llengua vehicular de l'escola del seus fills, sense esmentar directament Catalunya i també que vol aprovar un pla de bilingüisme per fomentar l'aprenentatge de l'anglès al costat del castellà. El pla ja s'aplicaria el curs que ve i, segons el titular d'Educació, es basa en la idea que, més que estudiar anglès, el que cal és "estudiar en anglès".

Crítiques de l'oposició

El diputat socialista Mario Bedera ha lamentat els canvis que ha anunciat l'executiu de Rajoy i ha defensat la transmissió de valors a l'alumnat. "Que a aquestes altures de la nostra democràcia continuem amb aquest debat ens sembla cosa de bojos. A la resta d'Europa no ho entenen", ha afirmat. Bedera ha afegit que parlar d'adoctrinament no s'entén, "tret que pensin que les escoles hi són per transmetre coneixements i no valors". 

Tant el PSOE com CiU han posat en dubte l'efectivitat del Batxillerat de 3 anys i el fet que els alumnes hagin de triar, als 15 anys, si es volen orientar cap al Batxillerat o l'FP.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut