Consells de cara a l'onada de fred que afectarà tot Catalunya

La Direcció General de Protecció Civil ha activat la prealerta del Procicat arran de la previsió d'una possible onada, d'acord amb la informació rebuda pel Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest ha indicat que, a partir d'aquest dijous, s'espera un episodi de fred que afectarà tot Catalunya, amb glaçades generals i que s'allargarà almenys durant el cap de setmana. Per aquest motiu es recomana als ajuntaments i a la ciutadania que prenguin les mesures de seguretat necessàries.

RedaccióActualitzat
Arriba a Catalunya una onada de fred procedent de Sibèria i les temperatures baixaran fàcilment sota zero a bona part del país. Protecció Civil recomana als ciutadans estar pendents de la informació meteorològica per evitar riscos i seguir els consells de seguretat.

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha recomanat que aquelles zones que siguin més vulnerables a les precipitacions preguin certes mesures com preparar "avituallament d'aliments i d'aigua". A més, s'ha d'assegurar que les calefaccions estiguin en bon estat i funcionin correctament, així com garantir "una bona ventilació a les llars". Una altra de les mesures a prendre és evitar que col·lectius vulnerables com "gent gran, nadons o persones amb malalties respiratòries estiguin a l'exterior si no és imprescindible, i adequar les activitats a l'aire lliure."  

Delgado ha explicat que la prealerta és "de caràcter molt preventiu" i que evolucionarà "en funció de com es concreti el fred que ens pot arribar, si serà o no molt excepcional o si serà una baixada de les temperatures important, però dins del rang de la normalitat".

El Servei Català de Trànsit (SCT) demana que s'extremin al màxim les precaucions en la conducció per les condicions adverses que pot provocar la presència de neu i/o gel  a les calçades de la xarxa viària catalana i recorda que cal augmentar la prudència, moderar la velocitat per millorar l'adherència de les rodes, incrementar la distància de seguretat entre vehicles per evitar col·lisions, conduir amb suavitat i no fer frenades brusques per eludir lliscaments i evitar fer avançaments innecessaris.

Des del Departament de Salut s'ha alertat als centres sanitaris, al Sistema d'Emergències Mèdiques i a les empreses de teràpies respiratòries a domicili perquè estiguin preparats davant les nevades i l'onada de fred prevista pels propers dies.

En l'àmbit preventiu, la Creu Roja ja ha reunit les seves assemblees locals per activar el seu voluntariat, preparar tots els vehicles amb cadenes, preparar aliments que en cas de necessitat s'hagin de repartir i amb els municipis s'està fent un inventari dels albergs que s'obriran per donar refugi a totes aquelles persones que ho necessitin.


Previsió de nevades


També s'ha activat la prealerta del Neucat a partir de l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya respecte a la possible creació de gruixos de neu superiors a 5 cm a cotes superiors a 700 metres a les comarques de l'Alt Camp, Baix Camp, Anoia, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat. El pla s'ha posat en fase de Prealerta per la situació de risc moderat per nevades, derivat d'una predicció amb baixa probabilitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut