Sevilla

Rubalcaba, elegit nou secretari general del PSOE amb 22 vots més que Carme Chacón

El PSOE ja té nou secretari general del partit: Alfredo Pérez Rubalcaba. El candidat s'ha imposat a Carme Chacón per un estret marge de vots. Només 22 delegats separen un candidat de l'altre. Rubalcaba ha obtingut 487 suports, i Carme Chacón, 465. Hi ha hagut dos vots en blanc i un de nul.

RedaccióActualitzat
Alfredo Pérez Rubalcaba ha fet esperar uns minuts els delegats abans de comparèixer davant del plenari. Els seus companys de partit l'han rebut amb una llarga ovació i crits de "Rubalcaba, Rubalcaba". En les seves primeres paraules, el flamant secretari general ha fet una crida a un partit fort i orgullós i ha basat el futur del partit en la unitat i en el canvi.

El dirigent del PSOE ha tingut paraules de record per a tres polítics del partit: Felipe González, Joaquín Almunia i José Luis Rodríguez Zapatero. Afirma que aspira a ser com ells i espera que el dia que marxi s'endugui tanta estimació com ells.

Un dels primers reptes de Rubalcaba és gestionar els efectes de la tensió que s'ha acumulat amb la seva rival a les primàries després d'una campanya que s'ha anat endurint a mesura que s'acostava la votació del Congrés. El nou líder del PSOE s'hi ha posat de seguida i en el seu discurs ha donat les gràcies a tots els militants i, molt especialment, a Carme Chacón, de qui ha elogiat la seva feina i el seu discurs.

22 vots que valen una victòria

Alfredo Pérez Rubalcaba
s'ha imposat a Carme Chacón en una votació secreta i molt disputada. El polític cantàbric ha obtingut el 51,16% només dos punts i poc més per sobre del 48,84% de Chacón. Tot i això, els resultats són una petita sorpresa. Cap dels dos candidats partia com a favorit, però la campanya de la candidata catalana havia fet creue que comptava amb el suport dels delegats necessaris per obtenir la victòria.

El resultat ajustat recorda el del 2000, quan José Luis Rodríguez Zapatero va obtenir la victòria davant de José Bono per només nou vots.

Dues hores per comptar 956 vots

El recompte de vot s'ha allargat gairebé dues hores. Inicialment, la votació estava prevista per al migdia, però ha començat cap a tres quarts d'una. Les urnes han obert fins a les 15.30 de la tarda i hi han votat tots els 956 delegats. Els resultats, però, s'han fet esperar fins a tocar de dos quarts de sis.

El retard en el recompte ha provocat tota mena d'especulacions: des d'una impugnació fins a un empat o un excés de paperetes. A la mateixa seu del Congrés, a Sevilla, també s'han viscut moments de dubte perquè la incomunicació tecnològica era total i no hi ha hagut manera de saber els resultats fins que no s'han anunciat en el plenari.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut