Nova York

Segons New York Times, el judici a Garzón és "l'eco pertorbador del franquisme"

El diari "New York Times" defensa avui en un editorial el jutge espanyol Baltasar Garzón, processat al Tribunal Suprem per investigar els crims del franquisme, cosa que considera "un eco pertorbador del pensament totalitari de l'era de Franco "i una ofensa a la justícia i la història." "Espanya és ara una vibrant democràcia, però el judici al jutge Garzón, que es va obrir la setmana passada, és un ressò pertorbador del pensament totalitari de l'era de Franco".

RedaccióActualitzat
Garzón, acusat de prevaricació pel seu suposat desafiament a la llei d'amnistia promulgada el 1977, s'enfronta amb 20 anys d'inhabilitació en el judici, que continuarà aquesta setmana amb la declaració de testimonis i la prova documental.

En l'editorial titulat "La veritat, a judici a Espanya", el prestigiós diari novaiorquès, opina que el Tribunal Suprem espanyol "mai hauria d'haver acceptat aquest cas" i, "ara, ha absoldre'l".

El magistrat es defensa de l'acusació "en indicar, correctament, que sota la llei internacional no pot haver-hi una amnistia pels crims contra la humanitat i que les desaparicions no resoltes-amb milers de fosses comunes sense obrir-constitueixen un crim persistent".

El rotatiu recorda que, durant la guerra civil espanyola, i després, "es van cometre terribles crims que cap tribunal ha examinat o jutjat encara".

"Ningú sap quanta gent va ser segrestada, torturada i assassinada. Ara, un dels magistrats principals d'Espanya està sent jutjat per atrevir-se a obrir una investigació sobre aquestes atrocitats", afirma.

Garzón s'enfronta, a més, amb dues investigacions: una sobre els suposats cobraments rebuts el 2005 i 2006 durant la seva estada a la Universitat de Nova York, i una altra per ordenar la intervenció de les comunicacions entre diversos  imputats del "cas Gürtel" sobre corrupció, que implica alts càrrecs del Partit Popular.

"No podem jutjar els mèrits d'aquests dos casos. Però la persecució penal de magistrats pels seus veredictes és una cosa estranya a Espanya i podria refredar la independència judicial", alerta el "New York Times".
Anar al contingut