Atenes

La vaga general a Grècia desemboca en enfrontaments entre policies i manifestants

La jornada de vaga general convocada aquest dimarts a Grècia en protesta contra les mesures d'austeritat que ha d'aplicar el govern per mandat de la troica ha acabat amb aldarulls. Una de les marxes convocades ha derivat en enfrontaments amb la policia, quan centenars de manifestants han intentat trencar el cordó que protegia el Parlament, a la plaça Sintagma d'Atenes. Milers de ciutadans han tornat a sortir al carrer a tot el país contra les condicions que exigeixen la Unió Europea, el BCE i el Fons Monetari Internacional per desbloquejar els 130.000 milions d'euros que han d'evitar la fallida del país.

RedaccióActualitzat
Aquest dimarts, una altra jornada maratoniana pel primer ministre grec, Lukàs Papademos. El govern grec ha passat bona part de la nit negociant amb els representants de la Unió Europea (UE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI). Unes hores després es feia públic un principi d'acord que obria la porta al segon rescat del país. Entre les mesures acordades hi ha la reducció la plantilla de l'administració pública grega en 15.000 funcionaris. Tot i el principi d'acord, Papadimos ha de presentar les propostes als partits que formen el govern de coalició grec perquè li donin el seu vistiplau.

Grècia treballa a contrarellotge i la pressió des de la Unió Europea és constant. La Comissió Europea advertia les autoritats hel·lenes que estaven fora de termini i s'esgotava el temps per pactar amb la "troica". També pressionaven Grècia, des de París, el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel.

El principal escull continua sent la reducció de sous als sector privat, tot i que algunes fonts parlen d'acostament de posicions. Les últimes hores el govern i la "troica" haurien acordat rebaixar un 20% el salari mínim, que actualment se situa en els 751 euros al mes, una quantitat que passa als 870 euros si es tenen en compte les 14 pagues. El BCE, l'FMI i la Comissió Europea consideren que, amb la situació del país, aquest salari no pot ser superior al de Portugal (560 euros) o Espanya (641 euros) i veuen imprescindible rebaixar-lo perquè Grècia recuperi la competitivitat.

El malestar s'evidencia al carrer

A la pressió dels despatxos, s'hi afegeix la pressió al carrer. El sindicat grec GSEE, el principal del país i un dels convocants de la vaga, afirma que la gran majoria dels treballadors han secundat lla protesta convocada aquest dimarts. Tot i que encara no disposa de dades concretes, afirma que un 80% dels treballadors del sector privat i un 90% dels funcionaris s'hi haurien sumat.

Al sector marítim, molt important a Grècia, l'aturada hauria estat total. El transport públic només ha funcionat a les hores centrals del dia per permetre als treballadors assistir a les manifestacions. Els hospitals només han obert els serveis d'urgències. Les escoles i les oficines públiques han tancat completament.

La policia xifra només a Atenes en 20.000 les persones que han participat a les diverses concetracions. "Que se'n vagi la troika!"; "No hi haurà pau per a ells" o "Ens volen tornar a l'Edat Mitjana de les relacions laborals" han estat algunes de les consignes que s'han escoltat al carrers de la capital grega. Els sindicats europeus han expressat el seu suport amb els seus companys grecs, en considerar que les noves mesures d'ajust pressupostari exigides per la "troica" són "inacceptables" i van "massa lluny".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut